PRETRESLJIVA IZPOVED

Izpoved nekdanje redovnice: pater naj bi jo vabil na seks v troje in predvajal erotične filme

Marko Ivan Rupnik je zadnje dni v središču škandala zaradi obtožb o zlorabi nekaterih redovnic
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Anton_herrington, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Anton_herrington, Getty Images, Istockphoto

Italijanski časopis Domani je objavil intervju z eno izmed domnevnih žrtev patra Rupnika. Bivša redovnica je pod psevdonimom nazorno spregovorila o vsem, kar naj bi se dogajalo v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja v Rimu in Mengšu.

»Njegova spolna obsedenost ni bila improvizirana, ampak globoko povezana z njegovim konceptom umetnosti in njegovim teološkim razmišljanjem. Oče Marko je začel počasi in sladko polniti moj psihološki in duhovni svet, izkoriščal je mojo ranljivost in zlorabljal moje razmerje z Bogom, da bi me potisnil v spolno doživetje z njim,« je za Domani povedala neimenovana nekdanja slovenska redovnica.

Nasilna masturbacija ji je vzela nedolžnost

Za omenjeni časopis je spregovorila tudi Anna, izmišljeno ime nekdanje italijanske redovnice skupnosti Loyola, ki je danes stara 58 let. V intervjuju je povedala svojo zgodbo o devetletni agoniji in spolnem, psihičnem ter duhovnem nasilju, ki ga naj bi utrpela zaradi patra Ivana Rupnika.

»Prvič me je poljubil na usta in mi rekel, da je tako poljubil oltar, kjer je obhajal evharistijo, saj bi le z menoj lahko doživljal seks kot izraz božje ljubezni.« To naj bi bil le eden izmed stavkov, ki naj bi ji ga dejal pater Rupnik. Njena pretresljiva izpoved še pove, da jo je pater silil tudi h gledanju erotičnih filmov, poziranju za slikanje, v izpovedi se spominja tudi zelo nasilne masturbacije, ki je ni mogla ustaviti in med katero je izgubila nedolžnost. 

Marko Rupnik se je znašel pod plazom obtožb. FOTO: Jure Eržen, Delo
Marko Rupnik se je znašel pod plazom obtožb. FOTO: Jure Eržen, Delo

Pozivajo žrtve, naj se javijo

Vodstvo jezuitskega katoliškega reda je v nedeljo pozvalo vse morebitne žrtve spolnih zlorab slovenskega patra Marka Rupnika, naj to prijavijo. Poziv so izdali, potem ko je italijanski časopis Domani v nedeljo objavil izpoved omenjene nune.

Rupnikov nadrejeni Johan Verschueren je v nedeljo dejal, da želi pojasniti nekatera vprašanja okrog primera, in pozval vse, ki vedo kaj o starih in novih obtožbah, naj se javijo na njihov elektronski naslov. »Moja glavna skrb gre vsem tistim, ki so trpeli, in kličem vse, ki želijo narediti novo prijavo ali želijo razpravljati o že podanih prijavah, naj stopijo z mano v stik,« je sporočil in dodal, da sprejemajo prijave v angleškem, francoskem, italijanskem, španskem, nizozemskem in nemškem jeziku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije