JUŽNA AFRIKA

Izbruhnil požar v parlamentu, škoda je ogromna

Pogorela je glavna dvorana, kjer zasedajo poslanci.
Fotografija: Gasilci se še vedno borijo s požarom v parlamentu. FOTO: Elmond Jiyane, gcis, Via Reuters
Odpri galerijo
Gasilci se še vedno borijo s požarom v parlamentu. FOTO: Elmond Jiyane, gcis, Via Reuters

Obsežen požar, ki je izbruhnil zgodaj davi v južnoafriškem parlamentu, je uničil dvorano narodne skupščine, kjer zasedajo poslanci, je danes povedal tiskovni predstavnik. Že pred tem se je zaradi požara zrušila streha starejšega dela kompleksa. Gasilcem požara še ni uspelo pogasiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Celotna dvorana, kjer zasedajo člani, je pogorela,« je povedal tiskovni predstavnik parlamenta Moloto Mothapo. Vzrok požara še ni znan, uvedli pa so preiskavo.

Predsednik države Cyril Ramaphosa je povedal, da so aretirali osebo, ki jo zaslišujejo. Po informacijah predsednika v poslopju ni pravilno deloval samodejni sistem gašenja, poroča britanski BBC.

Požar je popolnoma uničil sejno dvorano. FOTO: Elmond Jiyane, gcis, Via Reuters
Požar je popolnoma uničil sejno dvorano. FOTO: Elmond Jiyane, gcis, Via Reuters

Škoda je ogromna

Požar je izbruhnil zgodaj davi v najstarejši stavbi kompleksa, domnevno v tretjem nadstropju na območju pisarn, nato pa se je razširil na novejše dele, ki so trenutno v uporabi. Na kompleksu je nastala precejšnja škoda, poleg uničene sejne dvorane, je pogorela tudi streha najstarejšega dela. V starem delu naj bi jim že uspelo omejiti požar, v novejšem pa še ne.

Fotografije na spletnih omrežjih prikazujejo obsežne plamene na strehi ene od stavb v okviru kompleksa. Parlament namreč sestavljajo trije deli, vključno z izvorno in najstarejšo stavbo, ki je bila dokončana leta 1884. Trenutno parlament gostita novejši poslopji, zgrajeni v 20. in 80. letih preteklega stoletja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije