SREDOZEMSKO MORJE

Italija bi migrante selila v Albanijo, ustavno sodišče potrdilo plan

Prosilce za azil, rešene na morju, bi Italija nastanila v dveh migrantskih centrih v Albaniji.
Fotografija: Dogovor je sprožil obsežne kritike opozicije in zagovornikov človekovih pravic tako v Italiji kot v Albaniji. FOTO: Pascal Rossignol, Reuters
Odpri galerijo
Dogovor je sprožil obsežne kritike opozicije in zagovornikov človekovih pravic tako v Italiji kot v Albaniji. FOTO: Pascal Rossignol, Reuters

Albansko ustavno sodišče je danes podprlo sporni dogovor z Italijo, po katerem bi prosilce za azil, rešene na morju, nastanili v dveh migrantskih centrih v Albaniji. Kot je odločilo, sporazum ne krši ozemeljske celovitosti Albanije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na ustavno sodišče se je obrnila albanska konservativna Demokratska stranka, ki trdi, da je premier Edi Rama dogovor z italijansko kolegico Giorgio Meloni sklenil brez odobritve predsednika države in brez posveta z Združenimi narodi. Povrhu ta ni bil objavljen v uradnem listu. Obsodili so ga kot kršitev ustave in mednarodnega prava na področju človekovih pravic in svoboščin. Albanska vlada medtem vztraja, da pravice tistih, ki jih bodo italijanske oblasti poslale v Albanijo, ne bodo kršene.

Za sporazum je danes glasovalo pet od devetih albanskih ustavnih sodnikov, štirje so bili proti.

Pred sodiščem je medtem danes protestirala skupina aktivistov za človekove pravice.

Albansko ustavno sodišče je dogovor podprlo nekaj dni po tem, ko je dobil zeleno luč v spodnjem domu italijanskega parlamenta. O njem mora odločati še zgornji dom parlamenta, senat, ki naj bi ga po pričakovanjih prav tako potrdil.

Skladno z dogovorom, ki sta ga Rim in Tirana sklenila novembra lani, bi Italija v pristaniškem mestu Shengjin na severu Albanije zgradila sprejemni center za migrante, kjer bi obravnavala prošnje prosilcev za azil, rešenih na morju. V sprejemnem centru v vasi Gjader pa bi izvajali druge postopke. Oba centra, s katerima bi upravljala Italija, naj bi po uradnih ocenah sprejela do 3000 migrantov na mesec.

S prvima centroma za identifikacijo in sprejem migrantov v drugi državi želi Italija po lastnih navedbah pospešiti obravnavo prošenj za azil ali morebitne repatriacije, medtem ko se sooča s povečanim številom prebežnikov preko Sredozemskega morja.

Dogovor je sprožil obsežne kritike opozicije in zagovornikov človekovih pravic tako v Italiji kot v Albaniji. Nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je ta teden opozorila, da bi lahko dogovor kršil obveznosti Italije po mednarodnem pravu in pravice migrantov.

Italijanska premierka je ob nastopu položaja leta 2022 obljubila, da bo ustavila migracije. A število migrantov, ki preko Sredozemskega morja pridejo v Italijo, je odtlej naraslo s 105.000 leta 2022 na skoraj 156.000 lani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije