SKRIVNOSTNO

Iskali strmoglavljeno letalo in rešili dva zgodovinska misterija

Našli so ostanke štirih potopljenih in izgubljenih ladij. 
Fotografija: Med iskalno akcijo so naleteli na ostanke potopljenih ladij. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Med iskalno akcijo so naleteli na ostanke potopljenih ladij. FOTO: Reuters

SYDNEY – Od izginotja letala malezijske letalske družbe, ki je letelo na letu MH370, so minila že več kot štiri leta, a letala še vedno niso našli. Iskalne akcije so skupno stale že več kot 56 milijonov evrov, stroški pa utegnejo še narasti. Čeprav je bilo iskanje pogrešanega letala neuspešno, pa jim je uspelo najti in raziskati nekaj drugega. Na dnu Indijskega oceana so namreč odkrili ostanke dveh potopljenih ladij iz viktorijanske dobe.

Ostanki prve naj bi pripadali ladji West Ridge, ki je bila zgrajena na Škotskem in se je med plovbo leta 1883 potopila. Našli so jo že leta 2015, šele zdaj pa so razkrili, za katero ladjo naj bi šlo. Če ostanki ne pripadajo West Ridgeu, je mogoče, da gre za ladjo Kooring, ki je izginila leta 1894, ali Lake Ontario, za katero so se vse sledi izgubile leta 1897.
 
Prav tako so leta 2015 med iskanjem letala na dnu oceana odkrili leseno ladjo. Šlo naj bi za eno izmed dveh ladij, ki sta izginili v 19. stoletji. Prva je ladja W. Gordona, ki je leta 1877 plula od Škotske do Avstralije. Na krovu je bilo deset članov posadke. Druga ladja, ki je izginila na tem območju pet let kasneje, pa je bila ladja, ki je plula od Walesa do Indonezije.

Poleg teh dveh so odkrili še dve, ki sta izginili v 20. stoletju, a avstralske oblasti muzejev niso zaprosile za dodatno raziskovanje in preiskovanje. Čeprav se iskalna akcija bliža koncu, je malezijska vlada obljubila in napovedala, da bo dodatnemu in nadaljnjemu raziskovanju namenila še nekaj več kot 20 milijonov.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije