VZPOREDNI IZIDI

Irci pišejo zgodovino: podprli odpravo prepovedi splava

Če bo večina glasovala za, bodo lahko sprejeli novo zakonodajo, ki bo ženskam omogočala splav na njihovo zahtevo v prvih 12 tednih nosečnosti.
Fotografija: O tem, ali bodo rojevale, bodo lahko ženske končno odločale same. FOTO: FB
Odpri galerijo
O tem, ali bodo rojevale, bodo lahko ženske končno odločale same. FOTO: FB

DUBLIN – Irci so na petkovem referendumu z veliko večino podprli odpravo prepovedi splava, kažejo vzporedni izidi. Po navedbah časnika The Irish Times je za glasovalo 68 odstotkov volivcev, po anketi javne radiotelevizije RTE pa celo 69 odstotkov.

Irski premier Leo Varadkar, ki je podpiral odpravo prepovedi, je dejal, da vse kaže, da Irci pišejo novo poglavje v zgodovini države. »Demokracija v akciji. Videti je, da bomo pisali zgodovino,« je zapisal na twitterju. Nasprotni tabor je izid, kot ga napoveduje vzporedno glasovanje, označil za tragedijo. »Kar so irski volivci naredili včeraj, je tragedija zgodovinskih razsežnosti. Napačno ne postane pravilno samo zato, ker to podpira večina,« je sporočila ena vodilnih organizacij v kampanji proti odpravi prepovedi splava Save the 8th. Skupina je še sporočila, da bo tudi v prihodnje nasprotovala zakonodaji, ki bi »omogočila ubijanje otrok v naši deželi«.

Štetje glasovnic se je začelo ob 9. uri po srednjeevropskem času, končni izidi pa bodo objavljeni še danes. Irci so na referendumu glasovali o odpravi osmega amandmaja irske ustave, ki dejansko onemogoča umetno prekinitev nosečnosti. Če bo večina glasovala za, bodo lahko sprejeli novo zakonodajo, ki bo ženskam omogočala splav na njihovo zahtevo v prvih 12 tednih nosečnosti. Osmi amandma, ki je na Irskem začel veljati leta 1983, je izenačil pravico do življenja tako za nerojenega otroka kot nosečnico, s tem pa je prekinitev nosečnosti v državi dejansko postala nemogoča. Po letu 2013 so nato na Irskem dovolili umetno prekinitev nosečnosti samo v primeru ogroženosti življenja nosečnice.

V primeru umetne prekinitve nosečnosti, kadar življenje nosečnice ni ogroženo, je na Irskem tako za nosečnico kot zdravnika in vse, ki pri tem pomagajo, zagrožena zaporna kazen do 14 let zapora. Irska ima tako eno od najstrožjih zakonodaj glede umetne prekinitve nosečnosti na svetu. Na Irskem s kriminalizacijo umetne prekinitve nosečnosti splava niso odpravili, so pa dosegli stigmatizacijo žensk. Prepoved umetne prekinitve nosečnosti tako ne dosega svojega namena, ogroža pa življenja žensk in povzroča diskriminacijo in neenakopravnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije