PONESREČENO

Iranska raketa je eksplodirala

Letos se je ponesrečil že tretji poskus izstrelitve umetnega satelita. Posnetek vesoljskega centra v javnost poslal Donald Trump.
Fotografija: Pred izstrelitvijo leta 2009 FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Pred izstrelitvijo leta 2009 FOTO: Wikipedia

Prejšnji četrtek so slike komercialnega satelita razkrile dim, ki se je raztezal nad iranskim izstreliščem. Ameriški predsednik je dan pozneje tvitnil z višine posneto fotografijo tega vesoljskega centra, ki je bilo vidno poškodovano. Omenjene fotografije visoke ločljivosti je očitno posnel eden od vojaških izvidniških, obveščevalnih ali vohunskih satelitov. Ob tem je Donald Trump zanikal, da bi bile ZDA vmešane v to nezgodo, in dodal, da Iranu želi vse najboljše in veliko sreče, da ugotovi, kaj se je v resnici zgodilo. S Trumpovim razkritjem je javnost dobila nove podrobnosti o sicer zelo skrivnostnem zbiranju obveščevalnih podatkov ZDA kot tudi potrditev, da ima predsednik možnost, da po lastni presoji z dokumentov odstrani oznake zaupnosti.

Teleskop, velik kot avtobus

V nesrečo je bila vmešana dvostopenjska raketa Safir premera 1,25 metra, dolga 22 metrov in težka 26 ton. V nizko orbito okrog Zemlje lahko spravi satelit, težak do 60 kilogramov. To naj bi bil že tretji letošnji neuspešni poskus, da bi Iran izstrelil svoj novi umetni satelit.

Trump je objavil posnetek po eksploziji rakete in Iranu zaželel srečo.
Trump je objavil posnetek po eksploziji rakete in Iranu zaželel srečo.

Kmalu so začeli strokovnjaki razpravljati in ugibati, kaj naj bi bil vir Trumpovega tvita. Slika naj bi bila posneta med poldrugo in poltretjo uro popoldne po krajevnem času. Podatki o vojaških satelitih, ki so na voljo javnosti, navajajo, da je nad izstreliščem takrat letel strogo zaupni vojaški satelit, znan kot USA-224. Šlo naj bi za satelit vrste KH-11 ali elektro-optični satelit, ki je v lasti Nacionalnega urada za izvidništvo (NRO). Izstreljen naj bi bil s pomočjo močne satelitske rakete Boeing Delta IV Heavy z izstrelišča vojnega letalstva Vandenberg 20. januarja 2011. Sateliti vrste KH-11 imajo na krovu teleskop premera 2,4 metra in enake velikosti kot primarno zrcalo Hubblovega vesoljskega teleskopa. Na Zemljini površini zaznavajo predmete ločljivosti 10 centimetrov in še celo manjše. Pravzaprav gre za Hubblov teleskop, ki je obrnjen in usmerjen na Zemljo. Velik naj bi bil kot avtobus in spada tudi med najdražje, saj naj bi cena presegala milijardo dolarjev. Največ izkušenj pri njihovi izdelavi ima Lockheed Martin, ki je ena vodilnih letalsko-vesoljskih družb v ZDA.

O žrtvah ne poročajo

Prvo sliko te nesreče na iranskem izstrelišču je zaznala ameriška družba Planet, ki upravlja floto satelitov, namenjenih opazovanju planeta. Videti je dim, ki prihaja iz krožno oblikovanega izstrelišča, morda samo nekaj minut preden je mali zasebni satelit preletel to območje. Tiskovna agencija Reuters je navedla poročilo anonimnega iranskega vira, češ da je zaradi tehničnih razlogov raketa eksplodirala, še preden je izstrelila mali komunikacijski satelit. Iranski uradniki niso razkrili, ali je bilo kaj žrtev. Nato je prišla razločnejša slika, ki jo je posredovala družba Maxar Techologies, posnel jo je njihov satelit WorldWiev 2. Mali sateliti družbe Planet imajo ločljivost do treh metrov, najboljša ločljivost WorldWiew 2 je 46 centimetrov. Kot omenjeno je posnetek, ki ga je dal v javnost Trump, posnel sposobnejši slikovni instrument. Prisotnost različnih podpornih vozil kaže, da se je nesreča zgodila med pripravami na izstrelitev, morda med polnjenjem satelitske nosilne rakete z gorivom. Iranski vladni viri pravijo, da so skupine strokovnjakov pripravljale izstrelitev mikrosatelita Nahid, vse pa kaže, da je ta ostal na tleh in ni poškodovan.

Na Bližnjem vzhodu sta samo dve državi, ki sta razvili lastno satelitsko nosilno raketo in svoje satelite. Prva je Izrael z raketo Shavit in sateliti vrste ofeq, druga je Iran z raketo Safir in več malimi sateliti različnih imen. Iranu je prva izstrelitev uspela leta 2009. Na bližnjem geografskem območju ima podobne ambicije Turčija. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije