RAK

Huda diagnoza: kralj Karel III. se do nadaljnjega umika iz javnega življenja

Monarh ima raka.
Fotografija: Britanski kralj Karel III. FOTO: Hollie Adams Reuters
Odpri galerijo
Britanski kralj Karel III. FOTO: Hollie Adams Reuters

Britanski kralj Karel III. (75)se zaradi raka do nadaljnjega umika iz javnega življenja, so sporočili iz Buckinghamske palače.

Ne gre za raka prostate, so pa ga odkrili med njegovim nedavnim zdravljenjem prostate. Vrste raka tako niso razkrili, je pa kralj danes začel redno terapijo, navaja BBC. »Med kraljevim nedavnim posegom v bolnišnici zaradi benignega povečanja prostate so ugotovili ločeno zaskrbljujoče stanje. Naknadni diagnostični testi so pokazali, da gre za vrsto raka,« so zapisali v Buckinghamski palači.

Iz Buckinghamske palače so še sporočili, da kralj »ostaja popolnoma pozitiven glede ozdravitve in se veseli vrnitve k polnim dolžnostim, ko bo to mogoče«.

Odložil bo svoje javne obveznosti, drugi člani kraljeve družine pa naj bi ga med zdravljenjem pri tem zamenjali.

Z diagnozo je po navedbah BBC osebno seznanil svojo ožjo družino, oba sinova princa Williama in Harryja, princeso Anne ter princa Andrewa in Edwarda.

Njegov mlajši sin Harry se je z njim pogovarjal o diagnozi po telefonu in se bo iz ZDA v prihodnjih dneh vrnil v Veliko Britanijo, da bi ga osebno obiskal.

Več britanskih politikov, tudi premier Rishi Sunak in vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer, je kralju zaželelo popolno in hitro okrevanje. Sunak je na omrežju X ob tem zapisal, da mu vse dobro želi celotna država.

Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta je izrazil sožalje kralju in njegovi družini ob tej zelo žalostni novici. Dodal je, da so člani administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna v mislih z njim in kraljevo družino. Biden pa je dejal, da je zaskrbljen zanj in da upa, da se bosta kmalu slišala po telefonu. Oglasil se je tudi bivši predsednik ZDA Donald Trump, ki ga je v odzivu na družbenih medijih označil za čudovitega človeka. Dodal je, da molijo za njegovo hitro in popolno okrevanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije