Grška političarka se je izrekla za nedolžno

Odstavljena podpredsednica evroparlamenta. Kailijeva bi zgolj elektronski nadzor.
Fotografija: Konec oktobra je obiskala Katar, poldrugi mesec zatem je pristala za zapahi. FOTO: Mol.gov.qa
Odpri galerijo
Konec oktobra je obiskala Katar, poldrugi mesec zatem je pristala za zapahi. FOTO: Mol.gov.qa

Grška evropska poslanka in nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili, ki je v priporu zaradi suma korupcije, je na današnjem zaslišanju zatrdila, da je nedolžna, in zaprosila za izpustitev iz pripora, je sporočil njen odvetnik Andre Risopoulos. Slednji je novinarjem razkril še, da Kailijeva aktivno sodeluje s preiskavo belgijskega zveznega tožilstva in da je zaprosil za njeno izpustitev pod elektronskim nadzorom.

Grkinja je osumljena vpletenosti v enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta, ki so ga mediji poimenovali Katargate, in sicer vmešavanja in vplivanja Maroka in Katarja na politične in gospodarske odločitve parlamenta. V okviru preiskave domnevne korupcije in pranja denarja je policija izvedla več kot 20 preiskav ter pred desetimi dnevi pridržala več ljudi. Med njimi sta tudi partner Kailijeve Francesco Giorgi ter nekdanji evropski poslanec in ustanovitelj bruseljske nevladne organizacije za človekove pravice Fight Impunity Antonio Panzeri. Njima je sodišče minuli teden že podaljšalo pripor.

Giorgi, sicer tudi asistent evropskega poslanca iz Italije, je minuli teden priznal, da je bil član omenjene nevladne organizacije, ki naj bi jo Maroko in Katar uporabljala za vplivanje na odločitve Evropskega parlamenta. Priznal je tudi, da je bila njegova naloga upravljanje denarja teh držav. Belgijska policija je na Panzerijevem domu in na domu Kailijeve, kot tudi pri njenem očetu, zasegla skupno 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije