NOVI DETAJLI

FOTO: Ne boste verjeli, kaj je Hitler jedel za zajtrk

Dokumentarec o zasebnem življenju diktatorja. Materinemu zdravniku pomagal zbežati v ZDA.
Fotografija: FOTO:
Odpri galerijo
FOTO:

LONDON –Ko mislimo, da o Adolfu Hitlerju in njegovih zločinih vemo že vse, potrpežljivi raziskovalci zasebnega življenja nacističnega diktatorja v arhivih še vedno najdejo dokumente in posnetke, ki govorijo o njegovih navadah.

Britanka dr. Tracy Borman, sicer glavna kuratorka v Historic Royal Palaces, se je dokopala do pozabljenih zapisov o tem, da Hitler ni želel gledati, kako esesovci zganjajo Jude v koncentracijska taborišča.

Nove detajle o Hitlerjevih vsakdanjih navadah, strahovih, odnosu do žensk in otroštvu, polnem nasilja, je Bormanova
Dr. Tracy Borman na enem od krajev zločinov v Nemčiji FOTO: UKTV
Dr. Tracy Borman na enem od krajev zločinov v Nemčiji FOTO: UKTV
komentirala v svežem dokumentarcu iz serije Private lives. Bormanova ugotavlja, da se nacistični despot nikoli ni želel pobližje soočiti z načinom dokončne iztrebitve Judov. Ob neki priložnosti je njegov vlak peljal mimo kolon Judov, ki so pešačili proti koncentracijskemu taborišču. Da ne bi videl prizora, je potegnil zaveso čez okno. »Nikoli ni želel biti blizu realnosti, želel je le, da je stvar narejena.«

Da je Bormanova prišla do novih spoznanj o Hitlerju, se je za nekaj mesecev preselila v Nemčijo in brskala po nemških arhivih ter obiskala kraje dogajanj.

Film predstavi tudi izjemno zanimivost, kako je Hitler vendarle rešil Juda pred nacisti oz. pred samim seboj. To naj bi bil dr. Eduard Bloch, ki je zdravil Hitlerjevo mater, ko je zbolela za rakom na prsih. Ko so začeli preganjati Jude, je Bloch pisal Hitlerju. Ta je zanj gestapu ukazal posebno zaščito oz. nedotakljivost. Družina je lahko leta 1940 prodala hišo, si uredila dokumente in mirno odšla v ZDA.

Novoodkriti posnetki kažejo diktatorja kot človeka s čudnimi navadami. Med drugim je za zajtrk vselej zaužil skodelico toplega mleka, pojedel do 10 linških piškotov in tretjino ali polovičko tablice čokolade. Vselej stoje. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije