Finci v službo le štirikrat na teden

Nova premierka je navdušila z novim predlogom. Državljani potrebujejo več časa za družino in hobije.
Fotografija: Zamisel o krajšem delovniku ji bo nedvomno prinesla še večjo podporo.
Odpri galerijo
Zamisel o krajšem delovniku ji bo nedvomno prinesla še večjo podporo.

Mlada finska premierka je nedvomno prinesla svež veter s svojo vladavino, najnovejše naznanilo pa ji je zanesljivo prineslo nove privržence. Sanna Marin, nekdanja ministrica za promet, je namreč velika podpornica ne le krajšega delovnika, temveč tudi krajšega delovnega tedna: po mnenju najmlajše predsednice vlade na svetu, stara je namreč le 34 let, bi morali delati štiri dni na teden, in to po šest ur.
V tako mladi koaliciji ne manjka svežih idej. FOTOGRAFIJI: Reuters
V tako mladi koaliciji ne manjka svežih idej. FOTOGRAFIJI: Reuters

Tako vsaj predlaga za finsko aktivno populacijo, ki bi ji tako omogočila več časa za preživljanje z družino, kulturno udejstvovanje in ukvarjanje s konjički. V koaliciji, v kateri je pet strank (na čelu vseh so ženske, štiri so mlajše od 35 let), so nad zamislijo seveda navdušeni, saj ocenjujejo, da se bo storilnost tako nedvomno povečala; med prvimi, ki je predlog navdušeno sprejela, je ministrica za šolstvo, 32-letna Li Andersson, tudi po njenem je 40-urni delovni teden pretiran in predvsem nepotreben, Finci bi se morali zgledovati po Švedih, ki so možnost šesturnega delovnika uvedli že pred leti; ni sicer zavezujoč, a se vse več podjetij po uvedenih poskusnih dobah odloča za ta korak zaradi večje učinkovitosti in zadovoljstva med zaposlenimi ter redkejšimi bolniškimi.


Tudi številna podjetja po svetu preizkušajo nove oblike dela, denimo Microsoft je na Japonskem zadovoljen ugotovil, da so zaposleni, če so lahko prosti tri dni na teden, ne le dveh, učinkovitejši za skoraj 40 odstotkov!

Finska, kjer za zdaj delajo pet dni na teden, po osem ur na dan, bi verjetno šla še korak dlje, saj bi skrajšali tako delovni čas kot tudi delovni teden, kar je vsekakor privlačna poteza ... 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije