OBSEG UNIČENJA JE ZASTRAŠUJOČ

Ukrajina izgublja vojno, Zelenski izdal najresnejše opozorilo doslej

Ena največjih elektrarn medtem v Ukrajini uničena v množičnem raketnem napadu.
Fotografija: FOTO: Ints Kalnins Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Ints Kalnins Reuters

Ena največjih elektrarn v Ukrajini je bila uničena v množičnem ruskem raketnem napadu. Kot poroča ukrajinski Interfax, ki se sklicuje na visokega uradnika elektrogospodarstva, je bila termoelektrarna Trpilska popolnoma uničena.

Elektrarna leži nedaleč od Kijeva, glavnega mesta Ukrajine, in proizvede približno 57 odstotkov energije, potrebne za oskrbo Kijevske regije z električno energijo. Ruski raketni napad je bil izveden zgodaj zjutraj z raketami in brezpilotnimi letali, ruske sile pa so ciljale na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Obseg uničenja je zastrašujoč

Podjetje Centrenergo, ki upravlja termoelektrarno, je sporočilo, da je bila elektrarna »popolnoma onesposobljena«, a na srečo so vsi delavci, ki so bili v izmenah med napadom, preživeli. Andrei Gota, predsednik nadzornega odbora, je povedal, da je obseg uničenja grozljiv.

Velik požar je zajel turbino, reševalci pa poskušajo požar omejiti. V najmanj petih ukrajinskih regijah so bile poškodovane transformatorske postaje in druge elektrarne, v regiji Harkov pa je brez elektrike ostalo najmanj 200.000 ljudi.

Kaj pravijo Rusi?

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je čez noč v »množičnih napadih« v Ukrajini zadelo naftne, plinske in elektrarne objekte. Moskva je dejala, da je v napadih uporabila visoko natančno orožje in brezpilotna letala.

»Zaradi tega je bilo moteno delo podjetij ukrajinske vojaške industrije, onemogočen je bil prenos rezerv na območja spopadov, ovirana je bila dobava goriva enotam in vojaškim enotam oboroženih sil Ukrajine,« je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, poroča index.hr.

Obseg uničenja je grozljiv. FOTO: Video Obtained By Reuters Via Reuters
Obseg uničenja je grozljiv. FOTO: Video Obtained By Reuters Via Reuters
Elektrarna je popolnoma onesposobljena. FOTO: Video Obtained By Reuters Via Reuters
Elektrarna je popolnoma onesposobljena. FOTO: Video Obtained By Reuters Via Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije