PO AVSTRIJSKI PRESTOLNICI

Dunajske galerije in muzeji za vse okuse

Ni res, kar trdijo nekateri turistični vodniki, da je treba po mestu peš, saj je tako veliko, da je hoja deloma le potrata dragocenega časa
Fotografija: Glavni vhod v muzejsko četrt. Foto: Ciril Gale
Odpri galerijo
Glavni vhod v muzejsko četrt. Foto: Ciril Gale

Avstrijska prestolnica je bila od nekdaj kraj, na katerega smo Slovenci posebno vezani in ga radi obiskujemo. Na Dunaju je toliko znamenitosti, da si vseh ne moremo ogledati, čeprav bi vsak dan od jutra do mraka obiskovali vse, ki si to zaslužijo. Tudi mesto je tako veliko, da ga peš niti slučajno ne moremo obvladati. Ni res, kar trdijo nekateri turistični vodniki, namreč da je treba Dunaj osvojiti peš, saj je mesto tako veliko, da je hoja deloma vsekakor le potrata dragocenega časa.
Vse turistične agencije ponujajo oglede največjih dunajskih znamenitosti, med katere spadajo Karlov trg, Hofburg, stolnica sv. Štefana, muzejska četrt, galerije na Ringstrasse in Prater. Omenili smo le nekaj najbolj znanih, naj pa takoj poudarimo, da je že vsaka od teh znamenitosti tako bogata, da je najbolje, če se turist odloči za ogled samo ene. Odločitev je treba sprejeti že pred odhodom in se ustrezno pripraviti, da bi bilo bivanje v mestu čim boljše. Glede na to, da je pisec teh vrstic ljubitelj vizualne umetnosti in da je letos t. i. Klimtovo leto, se je podal v Muzejsko četrt Dunaj (Museums Quartir Wien).

Dunajska muzejska četrt

Sestavlja jo več zgradb in manjših trgov oziroma dvorišč, ki so povezani med seboj, nastala pa je iz nekdanjih dvornih hlevov ter kočijažnic po zamislih treh arhitektov: Martina Wehdorna, Lauridisa in Manfreda Ortnerja. Spada med največje hrame kulture na svetu. Poleg muzejev in galerij je v tem okrožju več restavracij, prodajaln in kavarn. Dvorišča so polna ležišč, klopi in stolov, na katerih počivajo turisti, ki po ogledih razstav potrebujejo predah ali okrepčilo. Med ljubitelji likovne umetnosti je v tej četrti prav gotovo znan Leopoldov muzej, v katerem sta med številnimi drugimi tudi stalni razstavi dveh najbolj cenjenih avstrijskih slikarjev Egona Schieleja in Gustava Klimta. Zlasti ime slednjega je najbolj opazno, saj letos mineva sto let od njegove smrti. Po vsem Dunaju so priredili vrsto razstav z njegovimi deli. Največjo zbirko Klimtovih del, znanih ljubiteljem likovne umetnosti vsaj po njegovem znamenitem Poljubu, si je mogoče ogledati v Leopoldovem muzeju, ki je v tem okrožju tudi najbolj obiskan, omenjena slika pa je v stalni umetnikovi zbirki v Belvederu, letnem dvorcu znamenitega vojskovodje Evgena Savojskega iz 18. stoletja.

Spomenik nekoč najbolj vplivni Evropejki – cesarici Mariji Tereziji. Foto: Ciril Gale
Spomenik nekoč najbolj vplivni Evropejki – cesarici Mariji Tereziji. Foto: Ciril Gale

Muzej sodobne umetnosti fundacije Ludwig Wien, ki mu na kratko pravijo kar Mumok, je pravi kraj za vse, ki jih zanima sodobna umetnost. Ena najbolj obsežnih svetovnih zbirk sodobne in moderne umetnosti je razstavljena v ogromni sivi zgradbi sredi muzejske četrti v petih nadstropjih, dve sta pod zemljo. Zbirke vsebujejo dela različnih umetniških smeri od fotorealizma, arte povera, poparta in drugih vrst. Vsekakor je obiskovalec po ogledu razstav v Mumoku zadovoljen, saj dobi širok vpogled v dejavnost sodobnih slikarskih iskanj.

Približevanje kulture otrokom

Posebno funkcijo na področju umetnosti ima Otroški muzej ZOOM, ki na svojstven način prispeva k umetnostnemu izobraževanju otrok do 12. leta. V teh prostorih potekajo delavnice in tečaji za najrazličnejša področja. Tečaji so organizirani za delo z različnimi starostnimi skupinami. Trenutno potekajo tečaji učenja pismenosti za otroke od 3. do 6. leta. Organizirali so tudi delo v studiu za animirani film za starejše otroke, vse pa je na voljo po dosegljivih cenah za avstrijsko povprečje.
Del prostora so v nekdanjih konjušnicah namenili Dunajskemu plesnemu središču, ki je namenjen treningom plesalcev pa tudi plesnim in drugim predstavam. Dunajsko arhitekturno središče je del muzejske četrti, s stalno razstavo poskuša približati arhitekturo širši javnosti. Ne gre le za muzejsko funkcijo, saj na leto organizirajo vsaj pet občasnih razstav, s katerimi predstavljajo najnovejše arhitekturne dosežke.


Dunajsko likovno razstavišče (Kunsthalle Wien) je zgradba, ki zaradi svoje rdeče barve izstopa med drugimi stavbami kulturnega središča. Nasprotno od namembnosti drugih galerij je to razstavišče prostor za inovacije in kreacije kot središče sodobne mednarodne umetnosti. Razstave pričajo o preseganju meja med različnimi umetnostnimi smermi. Ne gre le za likovno umetnost, razstave namreč segajo na druga področja, video, arhitektura, film in fotografija.

Četrt 21 (Quartir21) je množica trgovin in hkrati središče sodobne umetnosti. V pritličju je nešteto knjižnih, modnih, oblikovalskih in drugih trgovin, hkrati pa tu najdemo veliko dvorano, v kateri organizirajo najrazličnejše prireditve.
Nasproti glavnega vhoda v Muzejsko četrt Dunaj je Park Marije Terezije z veličastnim kipom cesarice v sredini, levo in desno od njega pa sta dve impozantni zgradbi: Muzej zgodovine umetnosti (Kunsthistorisches Museum Wien) in Naravoslovni muzej (Naturhistorisches Museum Wien). Prvi je ob obletnici smrti velikega avstrijskega umetnika posvetil posebno razstavo njegovih del z naslovom Stopnišče h Klimtu, med katerimi je najbolj znan akt Nuda veritas. Poleg omenjene razstave sta v tem muzeju trenutno zanimivi še razstavi Pietra Bruegela st. in Oblike časa.

Nekaj minut hoje stran je mogočna stavba Dunajske opere, za njo pa stoji svetovno znana galerija Albertina, ki redno gosti umetnike svetovnega slovesa. Ta čas si lahko v njej med drugim ogledamo naslednje razstave: Od Moneta do Picassa, retrospektivo Alfreda Seilanda, Mojstrovine arhitektovih risb ter Sodobna umetnost. Konec septembra bodo odprli še retrospektivo Clauda Moneta.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije