Hrvati spet ljubijo slovenske turiste

Prepoved vstopa k južnim sosedom do najmanj 18. maja. Najprej bodo dobrodošli lastniki tamkajšnjih nepremičnin pod posebnimi pravili vedenja.
Fotografija: Takšne gneče ob hrvaški obali letos zagotvo ne bo. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Takšne gneče ob hrvaški obali letos zagotvo ne bo. FOTO: Tomi Lombar

"Niti sanja se mi ne, kdaj bom lahko razvlekel baldahin in ob prikolici pripravil prvi morski piknik," pravi Andrej B. iz Ljubljane, ki ima v hrvaškem Vrsarju že nekaj let postavljeno počitniško domovanje, v katerem preživi večino prostih dni. Božo K. iz Sevnice, ki je letos nameraval kampirati na Pelješcu, na jugu Hrvaške, pa je rezervacijo že preklical oziroma odpovedal.

Vrsto let je veljalo, da smo bili Slovenci med prvomajskimi prazniki tradicionalno najštevilnejši gostje in smo leto za letom suvereno veljali za rešitelje hrvaške turistične predsezone. Tako so redno sporočali tamkajšnji turistični delavci v nekajvrstičnih vesteh v svojih medijih. Letos pa je vse drugače. In bo še nekaj časa. Najmanj do 18. maja, dokler je podaljšana prepoved vstopa za potniški promet. Skoraj zagotovo pa sledi še eno podaljšanje, pravi vir iz hrvaške vlade.

Slovenska lastnina sameva

Slovenci, ki imajo na Hrvaškem približno 120.000 nepremičnin, od vikendov do apartmajev, in tistih več tisoč, ki so t. i. pavšalisti v hrvaških kampih (imajo zakupljene parcele) in tudi lastniki 8500 plovil, pa morajo vsaj za zdaj ostati doma in si lahko nepremičnine in morske premičnine v obliki jahtic, bark in čolnov ogledujejo le na fotografijah.


Ljudje iz drugih držav, ki imajo hiše in plovila na Hrvaškem, bodo zagotovo želeli obiskati svojo lastnino. To bodo prvi turisti v tej državi, ko bodo epidemiološke razmere dovoljevale potovanja, pravi hrvaški minister za turizem Gari Cappelli.

Plovila v slovenski lasti čakajo na boljše čase. FOTO: Dejan Vodovnik
Plovila v slovenski lasti čakajo na boljše čase. FOTO: Dejan Vodovnik

Nekatere uprave kampov so sicer želele vrata odpreti že za veliko noč oziroma vsaj do prvomajskih počitnic, ko večina slovenskih pavšalistov postavlja svoja poletna domovanja, a jim je načrte prekrižal covid-19. Zato so tudi tisti, ki so odprti vse leto, marca zaklenili vhode in odtlej čakajo na nova navodila. So pa vmes optimistično odprtje napovedovali za konec aprila ali vsaj za "enkrat maja". Pa še nič ne kaže, da bi se te prognoze uresničile.

Nobenega obvestila, računi neplačani

"Dokler bodo veljale takšne razmere, se kampi na Hrvaškem zagotovo ne bodo odprli," prihajajo pojasnila s Hrvaške, od koder tudi nihče od slovenskih pavšalistov ni prejel obvestila, kako bodo sploh obračunavali pavšale za poletno domovanje slovenskih (in drugih, zlasti nemških in avstrijskih) počitnikarjev.


Obstajajo pa tudi kampi, v katerih so imeli slovenski gostje že potrjeno rezervacijo in so tudi plačali predplačilo.
V kampu Lupis v Lovištu na Pelješcu so se odločili za corona-risk free način. To pomeni, da bodo vsem, ki so vplačali akontacijo in se že odločili, da jih ne bo, denar v celoti povrnili. Druga možnost je, da že plačani polog uporabijo za naslednje leto, 2021. "Močnejši in inteligentnejši smo od virusa," je v obvestilu kampistom zapisal prvi mož kampa Djani Lupis.
"Če želimo letos rešiti vsaj del turistične dejavnosti, nujno potrebujemo 'koronastandarde' za posamične gostinske in turistične kapacitete. Marsikaj bo drugače v turizmu," sporočajo evropski voditelji.

Vsaka peta kuna v blagajni Hrvaške je na račun turizma. FOTO: Tomi Lombar
Vsaka peta kuna v blagajni Hrvaške je na račun turizma. FOTO: Tomi Lombar

Ne glede na vse v številnih naših sosednjih državah resno preigravajo možne scenarije za poletne dni, za rešitev turizma. V Avstriji je, denimo, ministrica za turizem Elisabeth Köstinger dejala, da bi mogoče poleti odprli meje za prebivalce nekaterih držav, ki so na dobri poti v boju proti koronavirusu, med njimi Nemčije; Slovenije ni omenjala. "Ne obstaja datum, lahko pride do novega vala okužb," je dodala. Po tem scenariju pa bi lahko spet zaostrili ukrepe. Letos se bo pač treba prilagoditi na drugačen dopust, svetuje.

Potrdilo o neokuženosti ni jamstvo

Kakor koli, ali bodo južni sosedje odprli mejo za turiste, je odvisno od epidemiološke slike na Hrvaškem in v državi, iz katere naj bi prihajali turisti, pojasnjuje vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Poudarja, da potrdila za turiste iz drugih držav, da niso okuženi, niso jamstvo, da ne bi uvozili virusa na Hrvaško, ker se simptomi lahko pokažejo že v 24 urah po testiranju. Zagotovilo, da ne bo uvoza okužb, je 15-dnevna karantena za vse po vstopu na Hrvaško ali dejstvo, da v državah, iz katerih prihajajo, ni več okužb, poudarja Capak.

Hrvaški minister za turizem Gari Capelli bi zelo rad videl, da bi bili Slovenci med prvimi gosti. FOTO: HRT
Hrvaški minister za turizem Gari Capelli bi zelo rad videl, da bi bili Slovenci med prvimi gosti. FOTO: HRT

Vodilni hrvaški epidemiolog je tudi izpostavil, da bodo kmalu pripravili priporočila za vedenje turistov na Hrvaškem. Očitno bodo še bolj zapletli že tako zapletene koronarazmere. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije