BABJI RAVS

FOTO: To je Hrvatica, ki je razjezila Melanio

Med vojno je v Washingtonu lobirala za hrvaške interese.
Fotografija: Mira Ricardel ima hrvaške korenine. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mira Ricardel ima hrvaške korenine. FOTO: Reuters

WASHINGTON – Poročali smo že, da je prva dama ZDA Melania Trump pozvala k odstranitvi namestnice svetovalca za nacionalno varnost Mire Ricardel. »Stališče urada prve dame je, da Ricardelova nič več na zasluži časti, da bi služila tej Beli hiši,« je sporočila tiskovna predstavnica Trumpove.
 
Ricardelova je ena največjih zaveznic svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona in se je večkrat zapletla v spore z drugimi visokimi predstavniki Bele hiše. Med drugim naj bi medijem izdajala informacije o svojih tekmecih, med katerimi sta vodja osebja Bele hiše John Kelly (tudi on naj bi bil sicer v nemilosti urada prve dame) in obrambni minister Jim Mattis.
 
Ko pa se je Ricardelova zapletla v spor z uradom prve dame, je Melania udarila po mizi. Sevničanki naj bi se zamerila zaradi prepira s člani osebja prve dame ob njenem obisku v Afriki. Ricardelova naj bi se prepirala zaradi sedežnega reda na letalu in uporabe virov sveta za nacionalno varnost.
 
Mira Ricardel (za zdaj) ostaja del osebja Bele hiše Donalda Trumpa, so sporočili in zanikali poročanje nekaterih medijev, da so jo pospremili iz Bele hiše. FOTO: Reuters
Mira Ricardel (za zdaj) ostaja del osebja Bele hiše Donalda Trumpa, so sporočili in zanikali poročanje nekaterih medijev, da so jo pospremili iz Bele hiše. FOTO: Reuters
In kdo je Mira Ricardel, ena najviše rangiranih žensk v Trumpovi Beli hiši? Kot da slutiti njeno ime, ima hrvaške korenine. Rodila se je kot Mira P. Radielovic v Pasadeni v Kaliforniji 5. julija 1960. Je hči Petra Radielovića, podjetnika s poreklom iz srednjebosanske regije Breze, in Brigitte, ki je po poreklu Nemka iz Heidelberga. Njen oče, ki naj bi bil ustaš, je pri 16 letih preživel pokol v Pliberku 15. maja 1945, zatem pa se je iz Jugoslavije leta 1954 prek Avstrije izselil v Nemčijo, kjer je spoznal svojo bodočo ženo. Po nekaj letih se je družina preselila v ZDA, kjer se je najprej rodil Marko, nato pa še Mira. Odraščala je v Pasadeni, družina pa je doma govorila hrvaško in je bila aktivna v kulturnem življenju ameriških Hrvatov v Kaliforniji.

Soseda Monice, ki ne trpi bedakov

Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, doktorirala pa iz diplomacije. Sodelovala je z nekdanjim republikanskim predsedniškim kandidatom Bobom Dolom. Po izbruhu vojne na Hrvaškem in v BiH po razpadu Jugoslavije se je izkazala za eno glavnih lobistk za hrvaške interese v Washingtonu. Po poroki s prvim možem je prevzela priimek Baratta, zdaj pa je poročena s fotografom Vincentom Ricardelom. Del časa, ko je živela v New Yorku, je bila soseda Monice Lewinsky. Od začetka je bila v Trumpovi kampanji za izvolitev predsednika ZDA.
 
Eden njenih nekdanjih sodelavcev jo je za The Washington Post opisal takole: »Je zelo trdoživa ženska, zelo pametna in ne trpi bedakov. Če ste ta bedak vi, vam bo to dala vedeti.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije