SIRIJA

Bo Evropa sprejela 800 skrajnih islamističnih borcev?

ZDA pozivajo evropske države, naj sprejmejo pripadnike skrajne skupine Islamska država.
Fotografija: Donald Trump. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump. FOTO: Reuters

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto pozno zvečer pozval Evropo, naj sprejme 800 borcev skrajne sunitske skupine Islamska država. »ZDA prosijo Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo in druge evropske zaveznice, naj sprejmejo več kot 800 borcev Islamske države, ki smo jih ujeli v Siriji in jim sodijo,« je tvitnil Trump. Dodal je, da je kalifat tik pred padcem in da alternativa sprejetju džihadistov ni dobra, saj jih bodo ZDA primorane izpustiti. »Nočemo gledati, kako bodo borci Islamske države pronicali v Evropo, kamor bi po pričakovanjih šli. Mi toliko naredimo in toliko porabimo. Čas je, da drugi okrepijo prizadevanja in naredijo, kar so sposobni. Mi se po zagotovljeni zmagi nad kalifatom umikamo,« je še zapisal ameriški predsednik, medtem ko v Siriji potekajo zadnje ofenzive proti džihadistom.

Kritiki opozarjajo: Džihadisti še zdaleč niso poraženi

Ameriški podpredsednik Mike Pence je sicer v soboto na varnostni konferenci v Münchnu zagotovil, da bodo ZDA izsledile vse džihadiste, tudi ko se bodo ameriške sile umaknile iz Sirije.

Trump je decembra lani razburil mednarodno skupnost z nepričakovano napovedjo, da se ameriška vojska umika iz Sirije, in trditvami, da je Islamska država že poražena. Kritiki svarijo, da džihadisti še zdaleč niso poraženi in da bi se lahko po umiku ameriških sil znova okrepili, za kar ameriške zaveznice v regiji niso ustrezno pripravljene.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas