VOJNA V UKRAJINI

Biden pustil Kijev na cedilu iz strahu pred ruskim maščevanjem: to bi lahko spremenilo vojno

Ukrajinci so resnično upali, da bodo dobili sive orle in z njimi začeli še uspešnejšo fazo vojne proti Rusiji, vendar je jasno, da se to ne bo zgodilo.
Fotografija: Joe Biden Ukrajini ne bo poslal letalnikov. FOTO: Hannah Beier, Reuters
Odpri galerijo
Joe Biden Ukrajini ne bo poslal letalnikov. FOTO: Hannah Beier, Reuters

Administracija demokratskega predsednika Joeja Bidna Ukrajini ne bo dala brezpilotnih letalnikov Grey Eagle MQ-1C. Ekskluzivno novico je objavil The Wall Street Journal, kjer so zapisali, da je bila odločitev sprejeta kljub večmesečnim prigovarjanjem Kijeva in predstavnikov kongresa, ki so zagovarjali pošiljanje močnega orožja ukrajinski vojski.

Kot so za WSJ povedali neimenovani uradniki in drugi, ki so bili seznanjeni s podrobnostmi, je ameriško obrambno ministrstvo zavrnilo pošiljanje brezpilotnih letal, da bi se izognilo stopnjevanju konflikta na terenu in dalo znak Moskvi, da ZDA niso pripravljene poslati orožja, ki bi ga Ukrajinci lahko uporabili za grožnjo tarčam na ruskem ozemlju. Pred tem naj bi bile ZDA omahovale iz bojazni, da bi napredna ameriška tehnologija padla v sovražnikove roke, vendar to po virih, ki jih je pridobil WSJ, ni bil glavni razlog za negativno odločitev.

Kaj so letalniki Grey Eagle MQ-1C?

Sivi orli se imenujejo tudi »nebeški bojevniki« in so odcep brezpilotnih letal MQ-1 Predator. Prvič so poleteli leta 2004, uporabljali so jih tudi v Afganistanu, a so jih medtem nadgradili, piše jutarnji.hr.

Strokovnjaki menijo, da bi bili sivi orli boljši od turških brezpilotnih letal Bayraktar, ki se zdaj uporabljajo v Ukrajini, saj imajo več smrtonosnih zmogljivosti. Pohvalijo se lahko z natančnejšim radarjem in s sistemom elektronskega bojevanja ter lahko nosijo dvakrat večjo težo bomb. Nosijo lahko najmanj štiri protioklepne rakete Hellfire, ki so visoko sofisticirane in natančne rakete, ki delujejo v vseh terenskih razmerah in ob vseh urah dneva. Po poročanju ameriških medijev lahko sivi orli letijo več kot 27 ur in preletijo več kot 4360 kilometrov. Po razpoložljivih specifikacijah je njihova izboljšana nosilnost približno 360 kilogramov, največja hitrost je povečana na 309 kilometrov na uro, letijo pa na malo manj kot 9000 metrih višine.

image_alt
Takšna bo Rusija brez Putina: »Obubožana in bolj izolirana kot Severna Koreja«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije