VISOKA INFLACIJA

Avstrija uvaja kapico na najemnine

Zaradi tega ukrepa naj bi imelo nižje stroške 75 odstotkov najemnikov v državi.
Fotografija: Dunaj (arhivska fotografija). FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
Odpri galerijo
Dunaj (arhivska fotografija). FOTO: Leonhard Foeger, Reuters

Avstrijska vlada je danes napovedala uvedbo kapice na večino najemnin, ki bo veljala tri leta. Zaradi tega ukrepa naj bi imelo nižje stroške 75 odstotkov najemnikov v državi. Oblasti so se za ta korak odločile v okviru ukrepov zoper visoko inflacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstrijska vlada namerava rast najemnin v prihodnjih treh letih omejiti na pet odstotkov letno. Če kapice ne bi uvedli, bi se lahko najemnine v določenem delu nepremičninskega sektorja samo v prihodnjem letu podražile za 15 odstotkov, je povedal avstrijski kancler Karl Nehammer.

Znižali inflacijo

Oblasti načrtujejo tudi dodaten pritisk na energetska podjetja, da bi znižala cene plina in nafte. Prav tako imajo v načrtu omejitev rasti cestnin za osebne avtomobile in cen t. i. podnebnih vozovnic za linijski javni promet.

»Še naprej bomo zagotavljali neposredno pomoč prebivalstvu, tako da bo lažje shajalo z življenjskimi stroški,« je dejal Nehammer. Ta pomoč bo zaradi ukrepov, med njimi davčnih olajšav, med letoma 2024 in 2026 po vladnih ocenah dosegla do 40 milijard evrov, navaja dpa.

Avstrija je imela julija sedemodstotno letno inflacijo, kar je bilo sicer odstotno točko manj kot junija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije