JEDRSKO OROŽJE

Ali Putin ogroža ZDA iz vesolja?

Rusija je 9. februarja v vesolje izstrelila raketo s tajnim tovorom; Američani že razmišljajo, ali gre za novo grožnjo.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters

Predstavnik republikanske obveščevalne službe Mike Turner pravi, da bi morali Bidnovi uradniki odstraniti oznako 'tajno' s podatkov o ruski nuklearni grožnji, medtem ko kongresnik Mike Johnson pravi, da ni potrebe po paniki.

Turner je rusko vesoljsko delovanje imenoval 'resna grožnja nacionalni varnosti,' republikanec iz Ohia pa v svoji izjavi ni navedel podrobnosti o domnevni varnostni grožnji.

image_alt
Putin: Žal mi je, da nisem že prej napadel Ukrajine

V sredo je svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan izrazil presenečenje nad Turnerjevo izjavo, da naj bi se v četrtek srečal s 'skupino osmih' (kongresnih voditeljev s posebnim varnostnim dovoljenjem za tajne sestanke), ni pa podal nobenih dodatnih informacij o morebitnem srečanju.

Fotografija je simbolična. FOTO: Joe Skipper Reuters
Fotografija je simbolična. FOTO: Joe Skipper Reuters

Ni jasno, ali je to opozorilo povezano z rusko izstrelitvijo rakete Sojuz 9. februarja, ki je nosila tajni tovor obrambnega ministrstva.

Protisatelitsko jedrsko orožje je nesmiselno

»Rusija je izvajala več poskusov z manevrirnimi sateliti, ki bi lahko bili namenjeni sabotaži drugih satelitov,« je dejal Hans Kristensen, direktor projekta jedrskih informacij pri Zvezi ameriških znanstvenikov. Poudaril je, da bi kakršna koli taka namestitev jedrskega orožja v vesolju kršila pogodbo o vesolju iz leta 1967, katere podpisnica je tudi Moskva.

»To bi bilo zelo destabilizirajoče,« pravi. Razmišlja, da bi lahko bila ruska grožnja jedrskega orožja v vesolju le še ena v dolgem nizu potez Vladimirja Putina, namenjenih povečanju pritiska na ZDA in njene zaveznice, da prenehajo z vojaško podporo za Ukrajino.

Daryl Kimball, vodja Združenja za nadzor orožja, je dejal, da jedrsko protisatelitsko orožje nima praktičnega smisla.

»Ne potrebujete jedrskega orožja, da razstrelite satelit v orbiti. Vsi predmeti v vesolju so tako občutljivi, da lahko škodo naredite z veliko manj kot z jedrsko detonacijo,« je dejal.

Mike Johnson je povedal še, da ni potrebe po paniki zaradi domnevne, neimenovane grožnje, poroča The Guardian

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije