NA AVSTRIJSKEM KOROŠKEM

Župnik Janko si nadene tudi klovnski nos (FOTO)

Janko Krištof na avstrijskem Koroškem utrjuje vero in narodno zavest. Letošnji recital je posvetil Simonu Gregorčiču.
Fotografija: Tudi tako se oznanja vera in budi narodna zavest. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Tudi tako se oznanja vera in budi narodna zavest. FOTO: Osebni arhiv

»Točnost je odlika, hkrati pa dokaz spoštovanja sočloveka. Danes je čas dragocen,« nam pove 60-letni duhovnik Janko Krištof, dekan v dekaniji Borovlje, župnik v Bilčovsu in Št. Ilju ob Dravi, farni moderator v župniji Bajdiše ter izdajatelj cerkvenega lista Nedelja.

Pa ne le to, Krištof ima številne talente, svoja spoznanja in znanje deli z okolico. Tako bogati sebe in predvsem druge. Daje in prejema, od jutra do mraka. »Moj dan se začne med 5. in 6. uro. Poskrbim, da imam vedno dovolj časa za molitev, to je moja duhovna higiena.«

Leto v Ekvadorju

Rodil se je v Podjuni v okolici Pliberka v družini s šestimi otroki. »V naši družini je bila vera pomembna, redno smo hodili k maši. Po osnovni šoli sem šel v internat k salezijancem, obiskoval sem slovensko gimnazijo, svoje so dodali tudi skavti. Čutil sem, da me kliče v duhovniške vode. Pa bom poskusil, sem si rekel in odšel v semenišče v Salzburg, potem sem bil leto dni v Ljubljani, to je bil preizkusen čas, da preverim svojo poklicanost. V Sloveniji sem spoznal veliko prijateljev, vmes pa bil leto dni tudi v Ekvadorju, kjer sem še okrepil svojo odločitev, preden sem bil leta 1988 posvečen v duhovnika,« pojasnjuje Krištof.

Maša ob desetletnici v fari Bilčovs FOTO: STEFAN REICHMANN
Maša ob desetletnici v fari Bilčovs FOTO: STEFAN REICHMANN

»Pred mano je šel v Ekvador zdajšnji krški škof Jože Marketz. Vesel sem, ker sem se odločil in odšel na tuje, v neznano. Ta izkušnja me je obogatila, ne nazadnje sem se naučil špansko. Predvsem pa sem spoznal Cerkev v Ekvadorju, ljudi in njihove potrebe. To so bile izkušnje in časi, ko sem dobil veliko impulzov za svoje zdajšnje delo.«

Prvih pet let duhovništva je deloval kot kaplan v fari Sv. Mihael, potem je 17 let vodil župnijo Šmarjeta v Rožu in soupravljal fare v okolici. Vmes je bil izvoljen za dekana, za nameček pa je v fari Bilčovs, severno od reke Drave in južno od Vrbskega jezera, umrl tamkajšnji župnik. Takrat so ga povprašali, ali bi se preselil. Letos bo že 13 let, odkar je tam, pomaga pa tudi na Dušnopastirskem uradu v Celovcu. Te dni je bil že četrtič izvoljen za triletni mandat predsednika Krščanske kulturne zveze.

»Tu ne gre za duhovniško dejavnost, a sem spoznal, da lahko po najboljših močeh pomagam in ogrejem srca za slovensko kulturo.«

Vključevali bodo laike

Dobro desetletje je dejaven na odrskih deskah, če je treba, si nadene tudi klovnski nos. Tudi tako se oznanja vera in budi narodna zavest. Na igralskem odru je sicer rad od rane mladosti, ko je začel nastopati na materinskih proslavah, pozneje je bil aktiven še v Katoliški mladini v Pliberku, gledališko skupino pa so imeli tudi pri salezijancih v Mohorjevem domu.

»Pred maturo sem v Malem princu upodobil pilota, to je bila moja največja vloga,« se spomni mladostnih dni. Vrsto let se je na pamet učil tudi slovensko poezijo in nato začutil željo, da to predstavi. Ljudje mu radi prisluhnejo na tej in oni strani Karavank in do danes je pripravil deset recitalov, letošnjega, jubilejnega, je posvetil duhovniku in pesniku Simonu Gregorčiču. Tako na piedestal dviga materni jezik in krepi narodno zavest.

»Kdor opusti narodno zavest, se utopi v nemškem morju. Samo tisti zavedni ohranijo svojo identiteto,« pravi in doda, da je v fari duhovnik za vse, da med verniki ne dela razlik, se pa tudi zaveda, da se mora vsak tako za narodno zavest kot vero odločiti sam. »Mladim želim vero približati, da jo ohranijo tako, kot ohranijo narodno zavest. Rad bi jim sporočil, da je lepo biti kristjan in da je lepo, če se udejstvuješ v Cerkvi. Želim, da spoznajo Kristusa in začutijo dobro in ljubezen Boga očeta,« nam še zaupa.

Dan ima 24 ur, pripomnimo, ko našteva vse svoje dejavnosti. »Pogosto me vprašajo, kako mi vse to uspe. A v prvi vrsti pazim, da imam dovolj časa za svoj mir, za molitev, da se odpočijem in živim v tesnem stiku z Bogom. Imam tudi svoj prosti dan, to je ponedeljek.« Vse se pri našem sogovorniku začne in konča pri Bogu. Kako bo z duhovniškimi poklici na avstrijskem Koroškem, ga pobaramo.

»Usmeritev naše škofije je, da novih moči ne bomo več iskali v Indiji ali Afriki, ampak bomo vse bolj začeli vključevati v delo fare kar ljudi, farane, da bodo začeli prevzemati določene vloge. Dejansko bodo laiki opravljali naloge upravljanja, duhovniške naloge pa bodo ostale v duhovniški domeni,« pove Krištof.

Decembra imajo duhovniki še bolj zapolnjene urnike. »V življenju je tako, da kjer ti daješ moči, jih tudi veliko dobiš,« se veseli meseca, ko kristjani obhajamo spomin na Jezusovo rojstvo. »V tem času je vedno toliko srečanj in prav ta srečanja, stiki z ljudmi so tisto, kar hrani dušo. Prav zato se veselim decembra. Bi si pa želel, da ljudje resnično doživijo te praznike, vse pa naj se ne meri v metrih in moči lučk. Naj ljudje začutijo božično skrivnost v tisti prvinskosti, skromnosti. Tudi če bodo prižgali le eno svečo, eno lučko.« 

Med recitalom FOTO: Osebni arhiv
Med recitalom FOTO: Osebni arhiv

Mlade želi navdušiti za vero. FOTO: Osebni arhiv
Mlade želi navdušiti za vero. FOTO: Osebni arhiv

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije