JEMANJE PODKUPNINE

Zoran Janković pravnomočno obtožen

»Obtožnica je nesmiselna, saj mi v njej očitajo, da sem kot župan pridobil korist za MOL, kar je navsezadnje tudi naloga župana.«
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Obtožba specializiranega tožilstva proti Zoranu Jankoviću zaradi domnevnega jemanja podkupnine oziroma prejema donacije družbe Gratel za obnovo Ljubljanskega gradu je pravnomočna. Zoper ljubljanskega župana pa je odprtih še vsaj 10 (pred)kazenskih postopkov, poroča današnje Delo.

Sporni posel je Janković sklenil marca 2007, ko je domnevno od Gratela zahteval 500.000 evrov, v zameno pa bi podjetju znova dovolil prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja, kar mu je z odpravo prej izdanega dovoljenja prepovedal kmalu po izvolitvi za župana. Gratel je ljubljanski občini v dveh obrokih nakazal 250.000 evrov kot donacijo za obnovo gradu in dela nadaljeval skladno z novoizdanim dovoljenjem. Tožilstvo sicer po neuradnih podatkih Dela Jankoviću ne očita, da je sam sprejel nagrado, temveč da jo je terjal za občino.

Obtožnica je nesmiselna, meni Janković

Tožilske očitke je Janković zavrnil že ob hišnih preiskavah februarja 2014, saj zanika, da je zahteval donacijo, temveč je po njegovem šlo za odpravo škode, ki da jo je imela občina zaradi ravnanja Gratela. Ta naj bi namreč kršil pogodbo, zaradi česar je občina z družbo sklenila dogovor o plačilu škode, ki jo je naredila, ker je pri prekopu kabelske kanalizacije ponekod razširila kanal in vanj položila več cevi, kot bi jih smela.

Janković je obtožbi ugovarjal, a je zunajrazpravni senat njegov ugovor v celoti zavrnil. O tem, ali je bilo izplačilo Gratela podkupnina, kot trdi tožilstvo, ali odškodnina občini, kot zatrjuje Janković, bo sodišče odločalo v nadaljevanju postopka. »Obtožnica je nesmiselna, saj mi v njej očitajo, da sem kot župan pridobil korist za MOL, kar je navsezadnje tudi naloga župana,« je pravnomočnost obtožbe komentiral Janković.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije