PO HIŠNIH PREISKAVAH

Čustveni Zoran Janković po hišnih preiskavah: Oprostite, da sem še župan

Vztraja, da ni storil ničesar nezakonitega. Spregovoril tudi o klicu za urejanje dela za hčer načelnice upravne enote.
Fotografija: Zoran Janković. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Zoran Janković. FOTO: Blaž Samec, Delo

»Oprostite, da sem še župan,« je danes začel novinarsko konferenco župan Ljubljane Zoran Janković, ki je sledila po torkovih hišnih preiskavah. Dejal je, da je bil v bolniškem staležu, potegnil pa je tudi sklep: »Jaz sem v procesu, ker očitno uspešno vodim občinsko upravo.«

Policija je do njega prišla ob 6. uri, je bila korektna in vse delo je opravila strokovno. »Nimam pripomb,« je dejal in pojasnil, da je to bila že njegova četrta takšna preiskava.

Ima pa eno težavo: vnukom in vnukinjam poskuša povedati, zakaj je do hišne preiskave prišlo, a tega tudi sam ne razume. Pravi, da mu od doma niso nič vzeli, razen telefona, ki ga je predal.

Kaj vse so vzeli Zoranu Jankoviću

V pisarni so pregledali mizo, iz predala pa vzeli čestitki za novo leto oziroma njegov rojstni dan. Ena je bila od mestne uprave sodelavcev, druga od Davida Polutnika, ki se je med drugim še zahvalil, da ga je podprl za direktorja Vo-Ka.

»Računalnika nimam, tako da ga niso iskali,« je bil jasen župan, ki je pred časom dejal, da ne zna uporabljati niti pralnega stroja.

Pojasnil je, da je eden od 49 ljudi, ki so bili v preiskavi, prvega navedenega pa da sploh ne pozna: »Zakaj sem jaz notri? Dva se pogovarjata in jaz sem omenjen in to je bil razlog, da pridejo tudi k meni domov. Ko so prišli k meni na dom, sem postal prvak.« Poudaril je, da ni bil predmet preiskave, njegovemu telefonu pa da niso niti prisluškovali.

Janković vztraja: Nisem storil ničesar nezakonitega

»Jaz vem, da nisem storil ničesar nezakonitega, in o tej ovadbi je povedal že odvetnik Koščak, da pričakuje, da jo bo tožilec umaknil,« vztraja Janković. Na komentarje, da je prvorazredni državljan, je med drugim odvrnil, da je njegov poštni nabiralnik dovolj velik, da vedno dviguje pošto in vedno gre tudi na sodišče: »Po štirih preiskavah bi jaz rekel, da sem drugorazredni državljan.«

Kaj očitajo Zoranu Jankoviću? Po njegovih besedah naj bi vplival na sponzorske pogodbe in dajanje podkupnine, pomagal pa naj bi tudi pri zaposlitvi hčere načelnice upravne enote v živalskem vrtu. Janković je na slednje odgovoril, da je šlo za klic za študentsko delo, poleg tega pa da tudi ljudi, ki pridejo na dan odprtih vrat, če je le mogoče, spravi v stik z nekom: »Javno povem: to naredim!«

»Imate moje soglasje, da vse, kar se mene tiče v tem gradivu (ima kar 250 strani, op. p.), mirno objavijo,« je zaključil Janković.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije