TROGOVINE OB NEDELJAH

Znano, katere prodajalne bodo po novem odprte ob nedeljah in praznikih

Državni zbor je potrdil trajno določitev izjem za obratovanje trgovin ob nedeljah.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar, Kolektiff
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar, Kolektiff

Državni zbor je danes brez glasu proti potrdil novelo zakona o trgovini. Z njo se bodo izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno do konca letošnjega leta uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavile kot trajne.

Z novelo zakona se bodo sedanje začasne izjeme za obratovanje trgovin uveljavile kot trajne. Med izjemami bo tako ostale prodajalne na bencinskih servisih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, na mednarodnih letališčih, železniških in avtobusnih postajah, v bolnišnicah, turističnoinformacijskih centrih, muzejih in na mejnih prehodih.

Državni zbor je z zadnjo spremembo zakona o trgovini leta 2020 odločil, da so prodajalne razen izjem ob nedeljah in praznikih zaprte. Med izjemami so bile prodajalne, velike do 200 kvadratnih metrov, na bencinskih servisih, mejnih prehodih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, na železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Po tem zakonu muzejske prodajalne in prodajalne v turističnoinformacijskih centrih, ki so lahko odprti ob nedeljah in praznikih, niso smele prodajati izdelkov obiskovalcem. To je veljalo tudi za prodajalne znotraj letališč, ki v pretežni meri presegajo navedeno kvadraturo.

To je začasno, in sicer do konca leta 2022, popravil zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida 19, po katerem se lahko obratovalni čas prodajaln na mednarodnih letališčih, v turističnoinformacijskih centrih ter muzejih določa ne glede na zakon o trgovini, torej brez omejitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije