KORONAVIRUS

Znano, kako bo delovala aplikacija za spremljanje okužb (VIDEO)

Prilagoditev nemške aplikacije naj bi bila dokončana do začetka avgusta.
Fotografija: Aplikacija ne bo razkrila vaše identitetite, zagotavlja vlada (simbolična fotografija). FOTO: Guliver, Getty Images
Odpri galerijo
Aplikacija ne bo razkrila vaše identitetite, zagotavlja vlada (simbolična fotografija). FOTO: Guliver, Getty Images

Vlada je objavila videoposnetek, kako bo delovala aplikacija, ki naj bi prebivalce Slovenije obveščala o tem, ali so bili morebiti v stiku z okuženim z novim koronavirusom.

Ob srečanju drugega uporabnika aplikacije bosta pametna telefona samodejno izmenjala naključno šifrirani kodi. Kodi telefonu sporočita le, da sta se dve osebi srečali, za koliko časa in kakšna je bila razdalja med njima. Kodi ne razkrijeta niti imena niti lokacije, zatrjujejo. Uporabnika prav tako ne bosta izvedela, da sta njuna telefona izmenjala kodi. Identiteta bo tako ostala skrita, kode pa se s telefona zbrišejo po 14 dneh.

Če je pri uporabniku aplikacije potrjena okužba, se lahko sam odloči, da anonimno posreduje svojo naključno kodo vsem uporabnikom. Aplikacija na vašem telefonu najde kodo, ki jo je vaš telefon izmenjal s telefonom okužene osebe, in vas obvesti, da ste bili z njo v stiku. Aplikacija nato da jasna navodila, kako ravnati.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije