SLOVENSKO ZDRAVSTVO

Zaostritev stavke: zdravniki razmišljajo o preklicu soglasij za nadurno delo

Današnje nadaljevanje pogajanj med vlado in Fidesom medtem ni prineslo dogovora.
Fotografija: FOTO: Peopleimages Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Peopleimages Getty Images

Po doslej neuspešnih pogajanjih vlade in zdravniškega sindikata Fides se zdravniška stavka nadaljuje tudi ta teden. Odslej bo potekala v zaostreni obliki, kar pa bo odvisno od vsakega zdravstvenega zavoda. Danes se bodo sicer stavkajoči v posameznih zavodih sestajali na stavkovnih zborih.

image_alt
Tudi medicinske sestre ne izključujejo možnosti stavke

Na kakšen način naj bi zaostrena stavka potekala, ni povsem znano, je pa članica glavnega stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek minuli teden pojasnila, da ima Fides pri zaostrovanju še nekaj manevrskega prostora, kar se tiče zakonskega minimalnega delovnega procesa.

Zdravniki in zobozdravniki so sicer prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Dogajanje spremljamo v živo

16.40 V času stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je po mnenju ministrstva za zdravje nujno, da zdravniki še naprej zagotavljajo zdravstvene storitve, ki so ključne tudi za socialno varnost zavarovancev. Pravici do izdaje bolniških listov in dostopnosti na daljavo morata biti med stavko zagotovljeni, so sporočili z ministrstva.  Iz sindikata Fides so v petek sporočili, da vzdrževanje poti naročanja ter izdaja zdravniških potrdil in zdravniških spričeval, na primer bolniških listov, ni obveznost zdravnikov v času stavke, razen v že znanih in objavljenih izjemah. »Predlagamo, da bolniki, ki v času zdravniške stavke ne pridobijo potrebne dokumentacije, zahtevajo od ministrstva za zdravje potrdilo, da dokumentov zaradi stavke ne morejo pridobiti,« so navedli v sindikatu.

Na ministrstvu menijo, da v času stavke omejevanje dostopnosti pacientov do nujnih zdravstvenih storitev ni dopustno. Izvajalci morajo poleg izdajanja bolniških listov, omogočiti različne oblike naročanja. To poleg osebnega dostopa do ambulante velja za telefonsko in elektronsko naročanje, kot je določeno v zakonodaji.

16.00 Zdravniki so na današnjih stavkovnih zborih izrazili jasno željo po preklicu soglasij za nadurno delo, je v izjavi medijem povedal predsednik sindikata Fides Damjan Polh. Sindikat bo tako postal koordinator zbiranja preklica soglasij zdravnikov, ki bodo to želeli. Današnje nadaljevanje pogajanj med vlado in Fidesom medtem ni prineslo dogovora. Za zdaj bodo v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sicer vztrajali pri splošni stavki, o preklicu soglasij pa bodo razpravljali »kdaj pozneje«, je po pogajalski seji povedal Polh.

13.20 V več slovenskih bolnišnicah so, kot je prejšnji teden napovedal Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, zaostrili stavko. Tako bodo zdravniki še v večji meri opravljali zgolj tiste zdravstvene storitve, ki jih v času stavke določa zakonodaja. Pojavljajo se tudi opozorila pred umiki soglasij za nadurno delo.

Zdravniki morajo tudi ob stavki opravljati zdravstvene storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v hudo okvaro zdravja ali smrt. Opravljati morajo nujno medicinsko pomoč, vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter starejše od 65 let, zdravljenje vročinskih stanj, infekcij, poškodb, zastrupitev, kroničnih bolezni, obravnavo nosečnic in porodnic ter onkoloških bolnikov.

11.15 Anesteziolog Bojan Kontestabile je medijem povedal, da bo v januarju v UKC Ljubljana po razporedu opravil 203 delovne ure, hkrati pa bo 184 ur doma v pripravljenosti. Za to bo prejel plačilo 5490 evrov neto, kar znese 14,1 evra na uro, je pojasnil. Svoje delo rad opravlja, težko pa sprejme, da "čistilki nekateri na roko plačujejo 20 evrov za čiščenje, sam pa prejme 14 evrov".

11.00 Na stavkovnem zboru v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, na katerega sicer mediji niso imeli vstopa, je bila po besedah podpredsednika sindikata Fides Milenka Stankovića udeležba velika. »Stalno čutimo podporo kolegic in kolegov za vse stvari, ki jih počnemo v Fidesu,« je poudaril v izjavi za medije.

Na vprašanje, kako bodo v ljubljanskem kliničnem centru zaostrovali stavko, je odgovoril, da so bile dosedanje zaostritve bolj blage. Glede na to, da jim z vlado doslej ni uspelo doseči dogovora, pa so se odločili, da bodo začeli striktno izvajati le zdravstvene storitve, ki jih v primeru stavke določa zakonodaja, druge storitve, ki niso nujne, pa bodo prenaročili.

»Po dežurnih službah ne bomo ostajali tukaj in krpali, ampak bomo zjutraj odhajali domov. In pa striktno se bomo držali lokalnih napisanih standardov in normativov,« je še povedal. Kot je dodal, se sicer pogovarjajo tudi o možnosti dodatne zaostritve stavke. Zato vladno stran poziva, naj na današnja pogajanja pride s konkretnimi predlogi, ki se bodo približali zahtevam Fidesa.

10.40 Zjutraj so v več zdravstvenih ustanovah po Sloveniji potekali zbori zdravnikov in zobozdravnikov. V UKC Ljubljana, kjer so se zdravniki zbrali ob 8. uri, so ob tem napovedali zaostritev stavke, med drugim se bodo striktno držali določb kolektivne pogodbe.

Ob 8. uri so stavkovni zbori potekali še v bolnišnicah na Jesenicah, Ptuju, v Murski Soboti, Novem mestu in Slovenj Gradcu. V novogoriški bolnišnici so se stavkajoči zbrali ob 8.15, na Onkološkem inštitutu Ljubljana ob 8.30, v celjski bolnišnici pa ob 10. uri.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije