Zamenjava v vrhu slovenskega FBI

Muženič je prestavljen v vodstvo policije.
Fotografija: Darko Muženič ni več direktor NPU. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Darko Muženič ni več direktor NPU. FOTO: Jure Eržen, Delo

V. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je razrešil direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča.

Generalni direktor policije lahko na podlagi 49. člena zakona o organiziranosti in delu v policiji in petega odstavka 83. člena zakona o javnih uslužbencih razreši s položaja direktorja NPU v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj, ne glede na razloge, ki so našteti v drugem odstavku 83. člena zakona o javnih uslužbencih.

Travner je na podlagi devetega odstavka 83. člena zakona o javnih uslužbencih za čas izvedbe javnega natečaja in do imenovanja direktorja NPU za vršilca dolžnosti direktorja NPU imenoval Igorja Lambergerja.

Bil namestnik predsednika KPK

Lamberger je bil od 2002 do 2005 vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije, nato pa je med letoma 2005 in 2014 delal kot predavatelj na Višji policijski šoli, predaval pa je tudi na Fakulteti za varnostne vede. Med letoma 2014 in 2019 je delal kot namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), do imenovanja za v. d. direktorja NPU pa je bil zaposlen v službi generalnega direktorja policije pri GPU.

Muženič je premeščen v vodstvo policije. NPU, ki deluje znotraj uprave kriminalistične policije, je vodil od junija 2019. Muženič je zunanji in notranji javnosti znan po svoji strokovnosti in suvereni politiki vodenja, so še dodali na policiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije