ANKETA NEDELJSKI NOVIC

Začasni volilni sistem, star 26 let, je treba spremeniti

In kaj menijo uporabniki naše spletne ankete?
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Na domačem političnem prizorišču je živahno, da je kaj. Veliko se dogaja, zgodilo pa se – vsaj za zdaj – še ni prav veliko. Kadrovska usklajevanja generalnih sekretarjev LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus naj bi se zapletala zaradi prekrivanja želja na nekaterih področjih.

Ugibanja je precej, že udejanjene dejanskosti bore malo. Med drugim naj bi se za zdaj dogovorili, katere resorje bodo v vladi prvaka LMŠ Marjana Šarca vodili prvaki strank, pri čemer bo Dejan Židan iz SD vodil državni zbor. Predsednik SMC Miro Cerar naj bi vodil zunanje ministrstvo. Predsednica SAB Alenka Bratušek je potrdila, da se bo potegovala za infrastrukturno ministrstvo, prvak Desusa Karl Erjavec pa bo najverjetneje kandidiral za prevzem obrambnega ministrstva. Desusu se po dogovorih obeta še kmetijski resor.
ni podpisa
ni podpisa

Pojavilo se je tudi odprto pismo skupine petih slovenskih intelektualcev okrog Dimitrija Rupla, ki so pozvali k sestavi velike sredinske koalicije, v kateri bi bili tudi stranki SDS in NSi. Povrhu se je pojavilo še odprto pismo civilnodružbenih organizacij in iniciativ s področja varstva okolja in prostora, ki so mandatarja opozorile na »sistematično razgradnjo institucij in instrumentov varstva okolja, ki se je dogajala v številnih preteklih vladah«.

In kaj menijo uporabniki naše spletne ankete?

Dobra polovica je prepričanih, da bomo že prej kot v letu dni šli vnovič na volitve, vsak peti uporabnik pa meni, da mandatar Šarec ne bo spravil skupaj niti polovice mandata. Menili so še, približno tretjina njih, da je treba s sodbami o primernosti Marjana Šarca za predsednika vlade – počakati. Je pa večina prepričanih, da bi bilo treba volilni sistem, ki smo ga leta 1992 sprejeli kot začasnega, spremeniti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije