MINISTRSTVO ZA INFRASTRUKTURO

Vrtovec o tem, kdaj bodo na voljo energetski vavčerji

O višini se še usklajujejo.
Fotografija: Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo FOTO: Jože Suhadolnik

Pravna podlaga za energetski vavčer, ki bi služil kot pomoč gospodinjstvom ob rastočih cenah energije in toplote, je pripravljena, je povedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Višina vavčerja in čas njegove uveljavitve pa sta še predmet usklajevanja. 

Vrtovec je na novinarski konferenci o dosežkih slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju infrastrukture in energetike povedal, da so predlog pripravili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za infrastrukturo pa je pomagalo pri zagotavljanju podatkov.

image_alt
Energetski vavčer v vrednosti 150 evrov? To predlaga opozicija

Kakšne bodo posledice krize

O ključnih vidikih, torej o višini zneska vavčerja in času uveljavitve ukrepa, pa usklajevanja še tečejo, je dodal. Po njegovih besedah je treba namreč počakati, kakšne bodo na koncu dejanske posledice krize zaradi rasti cen energentov, da ne bi »prehitro potegnili potez, ki bi bile premalo ali preveč«.

V odgovoru na vprašanje o pomoči gospodarstvu zaradi rastočih cen plina in elektrike je Vrtovec spomnil, da ministrstvo za okolje za pomoč energetsko intenzivnim podjetjem pripravlja uredbo o posrednih stroških. Po njej bodo v skladu z zakonom o varstvu okolja določeni način in pogoji dodelitve nadomestila za kritje posrednih stroškov zaradi stroškov emisij ogljikovega dioksida, zaradi katerih so v primerjavi s konkurenco iz drugih delov sveta manj konkurenčni.

Uredba bi lahko bila po Vrtovčevih besedah sprejeta februarja, so bili pa v Gospodarski zbornici Slovenije, kjer si med drugim prizadevajo za prerazporeditev do 106 milijonov evrov iz Podnebnega sklada za pomoč podjetjem, do predloga uredbe kritični. Vrtovec je povedal, da so se o teh vprašanjih precej pogovarjali tudi na četrtkovem sestanku vlade z gospodarstvom na Brdu pri Kranju.

O zvišanju omrežnine

Vrtovec je danes odgovarjal tudi na vprašanje o odločitvi Agencije za energijo, da z novim letom zviša tarifno postavko za omrežnino distribucijskega sistema, kar je v luči trenutnih rastočih cen energentov sprožilo kar nekaj burnih odzivov v javnosti.

Vrtovec pravi, da vlada nima možnosti posega v odločitev regulatorja, je pa ponovil izjave iz prejšnjih dni, da je bilo to nepotrebno.

Minister ne zanika tega, da distribucijski sektor potrebuje sredstva za potrebe energetskega prehoda in povečanje učinkovitosti omrežja, a bi agencija s tem po njegovem prepričanju lahko počakala, da ne bi dodatno obremenjevala podjetij ter gospodinjstev v trenutnih razmerah.

Vrtovec se je ob tem obregnil tudi ob poslovanje distribucijskih podjetij. Po njegovih besedah bi veljalo pogledati njihove bilance in na podlagi tega je, tako minister, jasno, »da je bil ta ukrep zdaj povsem nepotreben in bi lahko počakali nekaj mesecev«. Agencija ima tako po njegovih besedah še možnost, da odločitev spremeni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije