RAZKRITE PLAČE

Rekorderka v UKC Ljubljana: delala 359 ur in dobila več kot 27.000 evrov bruto

Bajne dodatke so dobivali tudi tisti, ki okuženih bolnikov niso videli niti od blizu.
Fotografija: Intenzivna nega UKC Ljubljana v času koronavirusa FOTO: Matej Povše/ukc Ljubljana
Odpri galerijo
Intenzivna nega UKC Ljubljana v času koronavirusa FOTO: Matej Povše/ukc Ljubljana

Slovensko javnost pretresa razkritje vrtoglavih plač v zdravstvu za minule mesece. V oddaji Tarča so razkrili rekordne plače slovenskih zdravnikov, čeprav se je izkazalo, da nekateri sploh niso delali s covidnimi bolniki. Govor je bil tudi o zdravnikih, ki so kljub 'obremenitvi' v javnih zavodih še našli čas za sedlo pri zasebnikih.

Eden, ki ni delal z okuženimi bolniki, a je kljub temu prejemal bajne dodatke, je bil zdravnik v UKC Maribor, sicer vodja klinike za kirurgijo, ki je dobil decembra 15.628 evrov bruto plače. Njegova plača je vsebovala dodatke za nevarnost po kolektivni pogodbi in dodatke, ki so mu pripadli po PKP. 

Izpostavili so še ljubljansko anesteziologinjo, vodjo oddelka na UKC, ki je plačna rekorderka za december 2020, saj je dobila več kot 27.000 evrov bruto plače in opravila kar 359 ur. Na vprašanje, kako je to mogoče in ali se lahko toliko ur sploh opravi kakovostno, je njen kolega iz Maribora dejal, da to praktično ni mogoče. V UKC Ljubljana pa so pojasnjevali, da so bili takrat v hudi kadrovski stiski in da so nekateri v bolnišnicah dobesedno živeli. A anesteziologinja ni bila edina, ki je opravila veliko število ur. Izpostavili so še dva kirurga, ki da sta opravila 569 in 504 ur, kar pomeni, da sta delala od dobrih 16 do dobrih 18 ur dnevno, njuna plača pa je znašala okoli 16.000 evrov.

Plače naših zdravnikov FOTO: Posnetek Zaslona Rtv
Plače naših zdravnikov FOTO: Posnetek Zaslona Rtv

Ogromni dodatki že aprila


Novinarji Tarče so tudi odkrili, da so si takšne plače izplačevali že v prvem valu, kjer niso imeli niti enega covidnega bolnika. Tak primer je bil Novo mesto, kjer je najvišja plača znašala več kot 17.000 evrov. Podobno je bilo tudi na Ptuju in v Trbovljah. Odkrili so tudi, da so dodatke dobivali zdravniki na klinikah, ki sploh niso delale ali pa je bilo njihovo delovanje omejeno in okrnjeno. Dodatke so dobili celo tisti, ki sploh niso bili na covidnih oddelkih niti na čakanju. Podatki, ki so jih pridobili, kažejo, da so se na primer plače ortopedskih zdravnikov v primerjavi z lanskim letom zvišale za 3000 evrov! Podobno naj bi bilo tudi na ORL-oddelku. Najboljše in najvišje dodatke so dobili tisti, ki imajo že tako visoke plače, medtem ko so tisti, ki so na dnu plačne lestvice, dobili minimalni dodatek.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na vprašanje, zakaj so dodatke omogočili vsem zdravnikom, ne le tistim, ki so delali s covidnimi bolniki, dejal, da zgodba nagrajevanja ni tako enoznačna, kot je bilo prikazano. Pravi, da dodatki po kolektivni pogodbi pripadajo vsem zaposlenim, dodatki po KPK pa tudi tistim, ki delajo v vseh conah. »Kar je najpomembnejše, je, da se plača zakonito zasluži in izplača.« Dejal je še, da ve, da so nekateri dobesedno živeli v bolnišnicah, ker je primanjkovalo kadra.  

Dodatki slovenskih zdravnikov se ne morejo primerjati z dodatki njihovih kolegov v tujini. Zdravniki na intenzivnih oddelkih v Nemčiji so dobili 150 evrov, Andrej Trampuž, infektolog v Nemčiji, je za RTV povedal, da do danes še ni dobil dodatkov. Na Švedskem so dobili enkraten dodatek 520 evrov zdravstveni delavci, ki so delali na covidnih oddelkih. Na Hrvaškem so dobili 10 odstotkov dodatka osnovne plače, v Avstriji so v posameznih deželah in bolnišnicah dobili 500 evrov dodatka.

Poklukarju je voditeljica zastavila vprašanje, ali bo omejil dodatke navzgor ali uvedel kakšen drug način, Poklukar je odvrnil, da je ta trenutek o tem nemogoče govoriti.

​To pa še ni vse. Razkrili so tudi, da so imajo številni zdravniki dovoljenje za opravljanje storitev pri drugih izvajalcih. 
 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije