UKREPI

Vprašanja za Matejo Logar: kaj je bil cilj zapiranja, ki to ni bilo

Odgovor je jasen: to, da Slovenija ne gre v črno fazo.
Fotografija: Mateja Logar. 
Odpri galerijo
Mateja Logar. 

Milejše zapiranje države gre proti koncu, a trenutno so številke še vedno v porastu. Tako ugotavlja vodja strokovne skupine, ki o covidu 19 svetuje vladi, Mateja Logar. Izpostavila je, da so še pred zapiranjem dejali, da ne pričakujejo izboljšanja, ampak je bil cilj zaprtja to, da Slovenija ne gre v črno fazo, je dejala v oddaji 24ur zvečer.

Na vprašanje, zakaj policijska ura ni več potrebna, zakaj maske niso več potrebne, ko pa številke rastejo, Logarjeva vsebinsko ni odgovorila, je pa dejala, da so maske ob zaprtju predpisali zato, da jih ljudje spet ponotranjijo. 

Še vedno imamo v Sloveniji zaprte terase lokalov, čeprav obstajajo številne raziskave, ki kažejo, da se tam okužbe ne širijo. Temu je pritrdila tudi Logarjeva, a je dodala, da so številne raziskave pokazale, da je tveganje na odprtem bistveno manjše kot v zaprtih prostorih, a treba je upoštevati še trajanje zadrževanja na kraju. Dodala je, da so predlagali premikanje lokalov, teras iz rumene faze v oranžno, kar je vlada tudi upoštevala. A trenutna epidemiološka situacija je enostavno takšna, da smo trenutno bolj v rdeči fazi kot oranžni.

​Kdaj bo konec? Tukaj je stvar, ki nam daje nekaj dodatnega upanja, in sicer cepljenje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije