POGAJANJA

Vladi Roberta Goloba žugajo: Gre za zadnje opozorilo pred konfliktom

Predlog ne odpravlja plačnih nesorazmerij, ampak jih ohranja in prenaša v nov plačni sistem, ponekod jih celo povečuje, so prepričani v Svizu.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Črt Piksi

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo danes na protestnem shodu pred poslopjem vlade izrazil nestrinjanje z vladnim predlogom za odpravo plačnih nesorazmerij. Pričakujejo, da bo vlada predlog umaknila oz. ga v ključnih elementih temeljito spremenila. Na shodu se bo po napovedih zbralo okrog 1500 ljudi.

V Svizu opozarjajo, da predlog, ki je bil sindikatom posredovan 18. septembra, ne odpravlja plačnih nesorazmerij, ampak jih ohranja in prenaša v nov plačni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa nesorazmerja celo povečuje. Ne strinjajo se niti s predlagano zamrznitvijo usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028.

Kaj zahtevajo sindikati

Po besedah predsednice glavnega odbora sindikata Marjane Kolar zahtevajo odpravo plačnih zaostankov za zaposlene v šolstvu, znanosti in kulturi, ohranitev in utrjevanje strokovnih nazivov v šolstvu in kulturi, prednostno odpravo plačnih nesorazmerij v spodnji tretjini plačne lestvice, zlasti za skupino J, ter sprotno usklajevanje osnovnih plač zaposlenih v javnem sektorju z inflacijo.

Protestnike bodo nagovorili predsedniki oz. predsednice posameznih sindikalnih konferenc in glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj, shod bo pozdravila tudi podpredsednica Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Udeležbo na shodu so omejili. Udeležili se ga bodo predstavniki zavodov, kjer ima Sviz svoje člane, jedro shoda pa bodo sindikalne zaupnice in zaupniki Sviza. Šole, vrtci in vse druge ustanove na področju kulture, znanosti in visokega šolstva bodo normalno delovale. No besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja gre za zadnje opozorilo pred konfliktom.

Če bodo preslišani, napovedujejo nove aktivnosti, mogoča je tudi odmrznitev stavke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije