Vlada vztraja in ohranja obratovalni čas živilskih prodajaln

Generalni sekretar sindikata trgovine Ladi Rožič pravi, da bodo počakali na sklep vlade, nato pa v soboto verjetno člane pozvali, naj – če se počutijo ogrožene – ne hodijo na delo.
Fotografija: FOTO: bralka Nika
Odpri galerijo
FOTO: bralka Nika

Vlada za zdaj ohranja odlok, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsaj med 8. in 20. uro, ki je namenjen varovanju zaposlenih v trgovinah in kupcev. Če pa se bo izkazal za neživljenjskega, bodo poskušali skupaj najti ustrezno rešitev, je povedal uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin.

Namen vladnega ukrepa je zmanjšati preveliko število ljudi v trgovinah ob istem času. »S podaljšanjem obratovalnega časa bo lahko razdalja med posameznimi kupci in trgovci ustrezna. Tako želimo zaščititi tako zaposlene kot kupce,« je na novinarski konferenci danes v Ljubljani dejal Kacin.

»Če taka odločitev ne bo dovolj življenjska, se bomo pogovorili in skupaj s trgovci poskušali najti rešitev, ki bo v korist obeh strani,« je dodal.

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Marija Lah je povedala, da bodo trgovci napeli vse sile, da bodo spoštovali vladni odlok. »Poskušali bodo, dokler bo šlo. Prav dolgo pa verjetno ne bodo mogli vztrajati,« je ocenila. Po njenih besedah je že zdaj nekaj trgovin, ki ne morejo zagotoviti tako dolgega odpiralnega časa.

Skrajšanje odpiralnega časa na vsaj 18. uro je v četrtek zahteval Sindikat trgovine Slovenije. Kot je dejal generalni sekretar sindikata Ladi Rožič, bodo počakali na sklep vlade, nato pa v soboto verjetno člane pozvali, naj – če se počutijo ogrožene – ne hodijo na delo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije