VIŠJA POLOŽNICA

Vlada dvignila ceno šolske malice, mnogi starši o tem ne vedo nič

V času šolskih počitnic se je potihoma spremenila cena šolskih malic.
Fotografija: FOTO: Roman ŠŠipić/delo
Odpri galerijo
FOTO: Roman ŠŠipić/delo

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je ob koncu šolskih počitnic potrdilo novo postavko šolske malice. Cena malice je bila vse od leta 2021 90 centov, a je od 1. septembra zvišana na 1,10 evra.

Ministrstvo je že lani želelo dvigniti ceno malice, a so z zakonom o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju šolam dodelili dodatna sredstva za pripravo obrokov, zato je cena malice ostala zamrznjena na 0,90 evra (razliko 20 centov je krilo ministrstvo).

Ta določba z novim šolskim letom ne velja več, zato je tudi končna cena malice zvišana na 1,10 evra oziroma bo ta strošek v celoti zaveden na položnici za prehrano.

Medtem ko je cena šolske malice za otroke in dijake določena s postavko ministrstva, pa je drugače s šolskimi kosili, ki veljajo za tržno dejavnost, kar pomeni, da njihovo ceno lahko določi vsaka šola zase. Ob naraščajočih cenah hrane in življenjskih stroških je tako pričakovati višje zneske tudi za kosila.

Mnogo staršev do danes še ni prejelo obvestila o novih cenah prehrane, čeprav učenci in dijaki že uporabljajo storitve šolske kuhinje. Za koliko bo višji končni znesek na septembrski položnici, za zdaj tako ni znano.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije