TRADICIJA

Vino in cvetje prepletata že trideset let

Zdravko Mastnak ob hčerinem rojstvu prvo steklenico penine poimenoval po njej. Pod Mileninimi rokami vsaka stvar ozeleni in še tako skrivljena veja dobi nov pomen.
Fotografija: Mileno in Zdravka so prišli pozdravit številni obiskovalci.
Odpri galerijo
Mileno in Zdravka so prišli pozdravit številni obiskovalci.

SEVNICA – »Ob zmagi si zaslužiš šampanjec, ob porazu ga potrebuješ,« je nekoč dejal Napoleon Bonaparte. Zdravko Mastnak je prvo steklenico penine napolnil ob zmagi, ob rojstvu hčere Valentine. In jo seveda poimenoval Valentina. Tega je zdaj 30 let.

Istega leta je njegova takratna žena Milena začela spletati svoje cvetličarske zgodbe. Verjetno sta kakšno penino potrebovala in spila tudi ob porazu, saj so se njune življenjske poti razšle, a sodelovanje je ostalo. "Njuna abeceda dela je sodelovanje," je poudaril Slavko Podboj in prireditev 30 let vina in cvetja, ki sta jo skupaj pripravila na sevniškem gradu in nanjo povabila prijatelje in poslovne partnerje, je pokazala, da je res tako.

Sicer sta se Zdravko in Milena vsak s svojo dejavnostjo ukvarjala že dosti prej, preden sta ugledali luč sveta njuna hči Valentina in istoimenska penina. Milena izhaja iz znane vrtnarske družine Skornšek iz Mozirja in prav njen oče Jože, ki je eden od idejnih očetov parka Mozirski gaj, je na sevniškem gradu svečano odprl razstavo cvetličnih in vinskih aranžmajev. Pripravila jih je v sodelovanju s svojimi tečajnicami, ki v sklopu Društva Knof ustvarjajo Zeleno Sevnico. Kot jo je pohvalila ena od njenih učenk Štefka Vidrih, v Mileninih rokah vsaka stvar ozeleni in vsaka še tako skrivljena veja dobi nov pomen.

Mehurčki v steklenici in rože nas spremljajo od rojstva do smrti.
Mehurčki v steklenici in rože nas spremljajo od rojstva do smrti.


Zdravko je, preden se je odpravil na samostojno pot in odprl Vinsko klet Krakovo, v Orešju nad Sevnico delal kot enolog v krški vinski kleti. Izobrazil je veliko vinogradnikov in dal vinu dodano vrednost, predvsem pa ga upravičeno povezujejo s cvičkom, saj si je prizadeval, da je dolenjska kislica postala cenjeno in spoštovano vino cviček. Veliko zaslug ima tudi za dvig vinske kulture v republikah nekdanje Jugoslavije.

Na slovesnosti, ki so jo popestrili sevniški godbeniki ter Sergej Škofljanec in Darja Novak, je polkovnik Miha Butara, konzul Viteškega omizja Dolenjske, Bele krajine in Posavja, ki deluje v sklopu Združenja slovenskega reda vitezov vina, dejal, da je Zdravko človek velikih razsežnosti in vrhunski strokovnjak. "Zdravko je blagovna znamka Sevnice," je prepričan Butara.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije