PO OBJAVI POSNETKA

VIDEO: Kaj danes pravijo tisti, ki so stopili v bran vrhovnemu sodniku Janu Zobcu

Trije pravni strokovnjaki so se kmalu po incidentu na sodišču oglasili in stopili v bran vrhovnemu sodniku Janu Zobcu, torej še pred objavo posnetka, ko so poznali le njegovo plat zgodbe. So danes še istega mnenja? Vprašali smo jih.
Fotografija: Jan Zobec v pogovoru s pravosodnimi policisti. FOTO: Vrhovno sodišče RS
Odpri galerijo
Jan Zobec v pogovoru s pravosodnimi policisti. FOTO: Vrhovno sodišče RS

LJUBLJANA – Po mnogih objavah pred meseci, da je bil vrhovni sodnik Jan Zobec 11. decembra lani na sodišču napaden, je javnost končno dobila vpogled v dogajanje. Vrhovno sodišče je namreč šele po pritožbah omogočilo, da je posnetek videla tudi javnost in se na svoje oči prepričala, kako se je dogodek z vrhovnim sodnikom v glavni vlogi odvijal.

Videli smo, slišali pa nič

Posnetek prikazuje, kako gre omenjeni vrhovni sodnik mimo detektorja na vhodu sodišča, ki je zapiskal. Sprva se še obrne proti pravosodnim policistom, nato pa vseeno nadaljuje svojo pot po hodniku. Za njim stopi pravosodni policist, ga prime za roko in mu tako prepreči nadaljevanje poti, nato pa se skupaj vrneta do vhoda v stavbo, kjer je tudi kontrola vnašanja predmetov v prostore sodišča. Med potjo je varnostnik roko vrhovnega sodnika izpustil. V bližini detektorja so se Zobec in pravosodni policisti nato pogovarjali, v kakšnem tonu je tekla razprava pa ni znano. Videti je le, da Zobec nekajkrat z rokami nekaj nakaže.

Vrhovni sodnik Zobec je dogajanje v pismu, ki ga je objavil Reporter, opisal z besedami, kot so napad, odvzem prostosti, maltretiranje in ponižanje. Kako je bil dogodek videti, pa je razvidno na spodnjem posnetku. Zvoka žal ni, si boste pa vseeno lahko sami ustvarili mnenje o dogajanju.







»Pravosodni policist je ravnal zakonito«

Kmalu po dogodku, to je 25. januarja letos, so nam iz uprave za izvrševanje kazenski sankcij, ki jo vodi Jože Podržaj, predstavili ugotovitve strokovne komisije, ki je preučila dogodek in prišla do naslednjega sklepa: pravosodni policist je ravnal zakonito, sorazmerno in strokovno pravilno. Omenjena uprava je takrat izrazila tudi željo, da bi se vsa tri sodišča s sedežem na Tavčarjevi ulici dogovorila o vsebini hišnega reda in o obsegu varovanja, kot si ga želijo tako pri glavnem kot službenem vhodu, saj so pravosodni policisti v sodni palači zgolj izvajalci hišnega reda, ki so ga določili predsedniki vseh treh sodišč.

Tisti, ki so primer spremljali, pa že vedo, da je predsednik vrhovnega sodišča kmalu po incidentu izdal odredbo, po kateri vrhovni sodniki in sodnice lahko vstopijo v prostore sodišča brez dodatnega preverjanja.

Odziv kolegov

Kolegi so vrhovnemu sodniku Janu Zobcu takoj po dogodku stopili v bran. Med drugimi so se javno izpostavili ustavna pravnika Andraž Teršek in Matej Avbelj ter docent za pravo človekovih pravic Jernej Letnar Černič. Zdaj, ko je posnetek ugledal luč sveta in so si ga imeli priložnost ogledati tudi sami in si morebiti ustvarili drugačno sliko, smo jih še enkrat prosili za njihovo mnenje. Kaj pravijo, preberite spodaj. Ogovore objavljamo v celoti in v izvirni obliki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije