VOZNIKI, POZOR!

Veste, kakšne kazni vas čakajo, če ne boste očistili svojega vozila?

Če se v teh razmerah odpravljate na pot, bodite previdni in poskrbite, da bo vaše vozilo primerno očiščeno in opremljeno.
Fotografija: Zasnežena vozila FOTO: Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Zasnežena vozila FOTO: Foto: Dejan Javornik

Obilno sneženje, ki je zajelo Slovenijo, voznikom povzroča preglavice. Od 15. novembra morajo biti vozila v cestnem prometu opremljena s predpisano zimsko opremo, a to ni edino pravilo, ki ga morajo udeleženci v prometu upoštevati.

Še posebej velja poudariti, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost. Pomembno je poudariti tudi, da morajo vozniki upoštevati prometno signalizacijo, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

Če predpisov ne upoštevate, ni to samo nevarno za vas in za druge udeležence, temveč vas lahko neupoštevanje tudi močno udari po žepu.

Kaj pravi Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu, ki govori o zimi in zimskih razmerah?

  • Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah motornega ali priklopnega vozila v cestnem prometu nima opremljenega s predpisano zimsko opremo, ali ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.
  • Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila.
  • Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.
  • Z globo 500 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ravna v nasprotju s tretjim ali petim odstavkom tega člena  in je zaradi tega oviran ali onemogočen promet drugih vozil. Vozniku se izreče tudi 5 kazenskih točk.
  • Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, katerega voznik pozimi ali v zimskih razmerah ravna v nasprotju z določbami prvega, tretjega ali petega odstavka tega člena , njihova odgovorna oseba pa z globo 120 evrov. Z globo 120 evrov se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba državnega organa ali samoupravne lokalne skupnosti, katerega voznik pozimi ali v zimskih razmerah ravna v nasprotju z določbami prvega, tretjega ali petega odstavka tega člena .

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije