ODLOČENO

Veselje pri kmetu Rudiju, vračajo mu odvzete živali

V ponovnem postopku odločanja so bile ugotovljene nepravilnosti, stranki je bila izdana ureditvena odločba z rokom za izvedbo odrejenih ukrepov, ki je bila upoštevana.
Fotografija: Rudi Možgan. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Rudi Možgan. FOTO: Osebni arhiv

»Pogoji reje na gospodarstvu so izpolnjeni, zato se živali, ki so bile odvzete dne 14. 11. 2023, lahko ponovno namestijo pri rejcu. Vračilo živali se bo začelo danes in se bo predvidoma jutri zaključilo v celoti.« To so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V sredo smo poročali, da je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) stranki v inšpekcijskem postopku odvzema govedi na območju Leskovca pri Krškem vročila novo odločbo.

»V ponovnem postopku odločanja so bile ugotovljene nepravilnosti, stranki pa je bila izdana ureditvena odločba z rokom za izvedbo odrejenih ukrepov. Inšpekcija UVHVVR je izvedla ponovni pregled gospodarstva in preverila, ali so bili odrejeni ukrepi upoštevani,« pišejo v sporočilu javnosti. Ker so bili, kmetu Rudiju Možganu živali vračajo.

Škoda in stanje vrnjene živine

Iz Sindikata kmetov Slovenije so pozdravili novico, izpostavili pa: »Dobri novici navkljub pa nas močno skrbi dejstvo, da je govedo, po navedbah gospoda Rudija, v slabšem stanju kot je bilo na dan odvzema. V Sindikatu pričakujemo, da bo kmetu povrnjena nepopravljiva škoda, ki mu je bila s tem ukrepom prizadejana, hkrati pa upamo, da si bo tudi govedo opomoglo od vsega stresa, ki mu je bilo povzročeno.«

Odgovorne je sindikat pozval k premisleku o uvedbi odgovornosti ob takih primerih: »Da je bila inšpektorica zgolj izločena iz postopka in ji ne grozi nobena druga odgovornost za nezakonit odvzem, ki ga je izvedla, je namreč absurd. Potreben po temeljit premislek o uvedbi dodatne odgovornosti, ki jo nosijo posamezniki, ki predstavljajo uradni organ, sicer se bojimo, da se bodo takšni nezakoniti odvzemi vrstili še naprej.«

Več preberite v petkovi izdaji tiskanih novic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije