V vojašnici prva začasna bolnišnica (FOTO)

ROLE 2 s 120 posteljami bo operativna. Če bo prostora premalo, bodo preuredili še telovadnico.
Fotografija: Takole je ROLE 2 rasla včeraj. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Takole je ROLE 2 rasla včeraj. Foto: Marko Feist

V Vojašnici Edvarda Peperka na Leskovškovi 7 v Ljubljani so minister za obrambo mag. Matej Tonin, brigadir Robert Glavaš in poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan v soboto predstavili, kako bosta Slovenska vojska in civilna zaščita zagotovili dodatne kapacitete za obolele v času epidemije.
Mobilna bolnišnica bo stala v Vojašnici Edvarda Peperka. Foto: Marko Feist
Mobilna bolnišnica bo stala v Vojašnici Edvarda Peperka. Foto: Marko Feist

Tako bosta v tej vojašnici postavljena premična bolnišnica ROLE 2 in mobilni stacionarij, v katerem bodo zagotovili 40 postelj za težje bolnike in 80 postelj za nekoliko lažje bolnike.

»Če bi se pokazala potreba, da bodo te mobilne enote prešibke in neustrezne, razmišljamo tudi o telovadnici, ki je na tej lokaciji, da bi jo preuredili za potrebe dodatnih kapacitet v primeru, da bo bolnikov še več,« je še dejal minister Tonin.

Brigadir Glavaš je dodal, da bo izolacijski del odmaknjen in ločen od nastanitvenih objektov pripadnikov Slovenske vojske. »Načrtuje se, da bomo nastanitveno-operativni v torek dopoldne.«

Šestan je ob tem poudaril, da je v skladiščih še vedno dovolj zaščitnih sredstev, poleg tega bodo zaloge kmalu obnovljene.
V Sloveniji je to prva začasna bolnišnica, ki smo jo postavili zaradi širitve in razsajanja novega koronavirusa.


Kot nam je povedal predstavnik Marjan Sirk, je premična bolnišnica sestavljena iz kontejnerjev in šotorov in jo postavijo v 72 urah.
Šestan nam je opisal, da je mobilni stacionarij za lažje in težje bolnike sestavljen iz 12 samostojnih in dveh veznih šotorov. »Stacionarij je skupaj dolg kar 120 metrov.«

Strokovnjaki menijo, da bo na našem območju število okuženih in obolelih vsaj v naslednjih štirinajstih dneh še naraščalo. Dodatne bolnišnične kapacitete, kakršna je premična bolnišnica v Šentvidu, potrebujemo, da bodo zdravstveni delavci lahko oskrbeli bolnike, ki jih bo zagotovo več kot običajno. Ne smemo namreč pozabiti, da so bolnišnične kapacitete naravnane na 'običajno' število obolelih, ne na presežno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije