URI SOČA

V novih prostorih tudi šola hoje

Prenova rehabilitacijskega inštituta. Gradnja je stala 6,8 milijona evrov.
Fotografija: Sodobni prostori in naprave
Odpri galerijo
Sodobni prostori in naprave

LJUBLJANA – Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča (URI – Soča) v Ljubljani je včeraj tudi uradno odprl posodobljene in večje prostore na oddelku za rehabilitacijo pacientov po amputaciji in na oddelku za rehabilitacijo pacientov po poškodbah, s perifernimi živčnimi okvarami in revmatološkimi obolenji. Gre za največjo naložbo v zadnjih 20 letih, pomeni pa dolgoročno infrastrukturno ureditev izvajanja rehabilitacije za paciente s področja travmatologije.
 

Večino denarja zagotovili sami


Celotna naložba, vključno z opremo in zunanjo ureditvijo, je stala 6,7 milijona evrov, pri čemer je ministrstvo za zdravje sofinanciralo 40 odstotkov vrednosti oziroma 2,7 milijona evrov, preostanek pa URI – Soča. Tako bo lahko 200 hospitaliziranih pacientov na dan in 400 tistih, ki vsak dan prihajajo na redne terapije in obravnave, deležnih storitev v zares sodobnem centru.

Med vadbo
Med vadbo
Sicer pa je intenzivna gradbena prenova potekala vse od leta 2016, pri čemer so med drugim porušili in s precej večjo nadomestili stavbo iz leta 1954, ki ni več ustrezala varnostnim zahtevam. Zgradili so še prvi trakt s kletjo in nove prostore za delovne terapije in fizioterapije, prenovili celoten bolnišnični del, uredili letno šolo hoje in podzemno povezavo z drugimi objekti.

Novi objekt ima kar 4000 kvadratnih metrov površin, v njem pa so dva bolnišnična oddelka z 62 posteljami in terapevtski prostori za izvajanje interdisciplinarne rehabilitacijske obravnave. V njem je zdaj 76 zaposlenih. Sestavni del objekta je šola hoje, kjer paciente učijo izvajanja dnevnih aktivnosti in premagovanja ovir, s katerimi se srečujejo v domačem okolju.


Zgrajena je kot energetsko učinkovita zgradba, pri čemer za hlajenje in ogrevanje prostorov izkoriščajo obnovljive vire energije, v tem primeru vodne (imajo 28 geosond, nameščene na globini 100 metrov).


Načrti za prihodnost


Mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI – Soča, je na odprtju prostorov povedal, da so od leta 2004 do danes v nove prostore, opremo in posodobitve vložili že več kot 30 milijonov evrov, od tega 25 milijonov lastnega denarja, ki so ga dobili predvsem z izvajanjem tržnega programa. Kljub temu jih v prihodnosti čaka še gradnja sodobne klinike za zdravljenje kroničnih bolečin in povečanje zgradbe za rehabilitacijo nevroloških pacientov, ki se ji bo pridružil tudi center sodobnih tehnologij. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije