MRZLI VAL

V mrazu policija rešuje brezdomce

Po Evropi rekordno nizke temperature. Snežilo je celo na sredozemskih obalah.
Fotografija: Sneg je pobelil tudi vatikanski trg sv. Petra, duhovniki so se kepali. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sneg je pobelil tudi vatikanski trg sv. Petra, duhovniki so se kepali. FOTO: Reuters

Na zadnji dan meteorološke zime smo se prebudili v najhladnejše jutro letos: na Blokah so izmerili –27 stopinj Celzija, ob 6. uri na Letališču Jožeta Pučnika in v Kočevju –20 stopinj, v Ljubljani –12, na letališču Portorož –5 stopinj.


Zver s severa se ne da, in medtem ko so na Arktiki izmerili rekordno visoke temperature, v Evropi vztraja sibirski mrzli val, zasnežene so tudi sredozemske s palmami porasle plaže, denimo v Nici, na Korziki in Capriju. Izjemno nizke temperature – v Nemčiji so na gori Zugspitze namerili 30,5 stopinje Celzija pod lediščem, v Avstriji na gori Brunnenkogel na Tirolskem pa minus 31,9 stopinje – so vzele najmanj 24 življenj, večinoma brezdomcev. Tem so mestne oblasti v teh ledenih dnevih zagotovile streho nad glavo, ponekod pa so policiji ukazali, naj jih pridržijo, če ne bodo hoteli v zavetišča. Rdeči križ poziva ljudi, naj malce popazijo na sosede, zlasti ostarele: »Potrkajte na njihova vrata, preverite, ali so v redu, ali kaj potrebujejo. Od tega je lahko odvisno njihovo življenje.«

Na vzhodu Velike Britanije so namerili 10 cm snega, snežilo je tudi v Londonu, težave so bile v letalskem prometu, družba British Airways je odpovedala številne polete. O ledu in snegu poročajo tudi iz Italije, kjer je bilo zaprtih mnogo šol in vrtcev, moten je bil tudi železniški promet, saj so morali zaradi pomanjkanja opreme železniški uslužbenci sneg in led odstranjevati na roke. V Neaplju je bilo zaprto letališče, zaradi ledenih cest niso vozili niti avtobusi, topleje pa postaja v Rimu, kjer so zaradi snežne nevihte na pomoč pri čiščenju cest poklicali kar vojsko. O rekordni višini snežne odeje poročajo iz Hrvaške, natančneje iz Delnic, kjer so namerili 182 cm snega.


No, v sredo je spet snežilo v Španiji, od koder se je sneg širil v Francijo. Z avstrijske agencije za okolje pa so sporočili, da je letošnja zima kljub temu obdobju z izjemno nizkimi temperaturami še vedno neobičajno – mila. In mokra. »Od tridesetih let prejšnjega stoletja so zime v povprečju toplejše za 0,25 stopinje na desetletje.« Na Nizozemskem denimo drsalce svarijo, da led v kanalih, ki prepredajo podeželje, ni dovolj debel. »Če bi radi drsali na naravnih drsališčih, s sabo nujno vzemite vrv,« svarijo oblasti.

Mimogrede: ruski Gazprom, večji dobavitelj plina v Evropi, je sporočil, da so v zadnjih šestih dnevih na staro celino poslali rekordno količino plina, v ponedeljek kar 667 milijonov kubičnih metrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije