PRODAJA NLB

V Levici zgroženi: To ni prodaja, to je kraja

Stranke so enotne, da je cena (pre)nizka.
Fotografija: Prodaja NLB. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Prodaja NLB. FOTO: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA – »To ni prodaja, to je kraja,« je v prvem odzivu prodajo delnic NLB ocenil koordinator Levice Luka Mesec. Nadzorni svet in uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) bi morala po njegovih besedah odstopiti, vlado s premierjem Marjanom Šarcem na čelu pa v Levici pozivajo, naj se sestane s skupščino SDH in »to sramotno ceno zavrne«.

V stranki NSi so zadovoljni, da se končuje dolg postopek prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB), in opozarjajo, da je lanska prestavitev prodaje banke pripomogla k temu, da »je cena tako nizka«. Zmago Jelinčič (SNS) pa je prepričan, da »nas je EU nategnil«.

Pri Bratuškovi upajo na dobre lastnike

»Želimo si, da je SDH banki našel dobre lastnike, ki bodo znali poskrbeti za rast in razvoj banke. S tem korakom je tudi konec zgodbe, ko so posamezniki lahko NLB izkoriščali za svoj ali strankarski bankomat. Na žalost so bili za večino Slovenk in Slovencev stroški z NLB višji od koristi, kljub temu ali pa ravno zato, ker je NLB upravljala država,« so v odzivu zapisali v SAB.

Cena za delnico dobrih 50 evrov

Država je v prvi javni ponudbi delnic (IPO) za zdaj prodala 59,1 odstotka delnic NLB. Cena za delnico je postavljena pri 51,50 evra, tako da je za ta delež iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov. Če bo v celoti uveljavljena posebna stabilizacijska opcija, za kar je na voljo dodatnih 5,9 odstotka delnic NLB, bo delež narasel na 65 odstotkov, izkupiček pa na 669,5 milijona evrov.

Mali vlagatelji, ki so vpisali in plačali delnice NLB po ceni 66 evrov za delnico, bodo razliko med vplačanim zneskom in številom dodeljenih delnic po končno ponujeni ceni, ki znaša 51,50 evra, dobili vrnjeno do 15. novembra, so danes povedali v NLB.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije