REFERENDUM

V Levici bodo šteli glasove

Jutri bo znano, ali lahko Marjan Šarec računa na glasove Levice.
Fotografija: Svet Levice je zavrnil sodelovanje v Šarčevi vladi. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Svet Levice je zavrnil sodelovanje v Šarčevi vladi. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Ob polnoči se je iztekel rok za glasovanje na notranjem referendumu Levice, na katerem so se člani lahko izrekli o podpori manjšinski vladi pod vodstvom prvaka LMŠ Marjana Šarca. Volilna komisija bo k elektronskim glasovom danes prištela še glasovnice, ki so prispele po pošti. Izidi referenduma bodo znani najpozneje v petek.

Takrat se bodo tudi srečali predsedniki peterice strank LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus, ki se pogovarjajo o oblikovanju manjšinske vlade, in se z Levico poskušali uskladiti v ključnih točkah protokola o sodelovanju.

Zapletlo se je

Po besedah koordinatorja stranke Luka Mesca so potencialni koalicijski partnerji predlog Levice o sodelovanju namreč zavrnili in napisali novega. Prav tako so v stranki izpostavili, da se se kažejo jasne težnje, da bi po njihovi morebitni podpori Šarcu iz koalicijske pogodbe izločili pozitivne socialno usmerjene ukrepe, ki so jih vnesli na pogajanjih s peterico strank. Nekatere stranke iz peterice so se do teh navedb že kritično odzvale.

Skeptični tudi v SAB

Levica sicer ni prispevala podpisov pod kandidaturo Šarca za predsednika vlada, ki jo je v sredo vložila peterica strank s 43 podpisi. Poslanci bodo o mandatarju odločali na tajnem glasovanju predvidoma na seji prihodnji petek.

Včeraj je ponovno svoj močan dvom o operativnosti morebitne manjšinske vlade izrazila Alenka Bratušek. Obstaja možnost, da tudi SAB s svojimi ministri ne bi sodelovala v Šarčevi vladi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije