ZBOR

V Domu Taber doni slovenska pesem

Že mesec po odprtju doma v Šmartnem so ustanovili zbor. Vodi ga prostovoljka Anica Regberger, ki nastopa tudi s skeči.
Fotografija: Skupinski posnetek po končani vaji zbora FOTOGRAFIJI: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Skupinski posnetek po končani vaji zbora FOTOGRAFIJI: Janez Kuhar

V Domu Taber v Šmartnem pri Cerkljah vsak ponedeljek doni slovenska pesem pevskega zbora Doma Taber pod Krvavcem. Zbor, ki je bil ustanovljen že mesec po odprtju Doma Taber, oktobra lani je minilo tri leta, vodi Anica Regberger, prostovoljka z Zgornjega Brnika. Ob ustanovitvi je štel deset pevk in pevcev, danes pa okoli dvajset, med njimi so tudi trije moški stanovalci doma.
Anica Regberger
Anica Regberger

Vaje imajo vsak ponedeljek, vsak prvi in tretji petek v mesecu prepevajo pri sveti maši v kapeli doma, redno pa nastopajo na raznih prireditvah v domu. Izvajajo predvsem stare, domače ljudske pesmi. V ponedeljek se jim je ob zaključku pevskih vaj z diatonično harmoniko pridružil Srečko Vrtnik, ki je slavljenki Pavli Oman čestital za 92. rojstni dan.

Kot je povedala vodja zbora Anica Regberger, se udeležujejo tudi vseh slovenskih revij domskih pevskih zborov. Nastopili so v Idriji, v Hočah pri Mariboru in Poljčanah. Med 28 domskimi zbori so se do zdaj vedno uvrstili med prvih pet. Prepevali so na odprtju brunarice na hribu pri domu, za razvedrilo pa sta skupaj z bratom Ivanom Kropivnikom pripravila tudi skeče. Z dolgoletno prijateljico Francko Rozman s Spodnje Bele pri Preddvoru nastopata tudi na javnih prireditvah kot ljudski pevki in igralki s humorističnimi skeči. Besedila za skeče jima piše Slavko Prezelj iz Preddvora.


Za udeležbo in nastope na državnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in regijskih srečanjih pevcev ljudskih pesmi osrednje Slovenije in Gorenjske jim je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podelil več priznanj.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije