VANDALIZEM

V Celovcu oskrunili spomenik, Janša o primitivni levičarski mazaški sramoti

Vandalizem, ki se je zgodil po sobotni spravni slovesnosti ob 100. obletnici koroškega plebiscita, je sprožil val ogorčenja.
Fotografija: FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Pool Reuters

Neznanci so ponoči oskrunili spomenik koroški enotnosti, ki stoji na dvorišču deželne vlade avstrijske Koroške v Celovcu. Vandalizem, ki se je zgodil po sobotni spravni slovesnosti ob 100. obletnici koroškega plebiscita, je sprožil val ogorčenja tako med avstrijskimi politiki kot tudi med predstavniki slovenske manjšine v Avstriji. Spomenik v središču Celovca so neznanci ponoči pomazali s črno in turkizno barvo, zraven pa napisali Smrt fasizmu (brez 'š'?).

Pristojne oblasti so davi uvedle preiskavo incidenta. Škoda še ni znana.
 

Vandalizem sprožil val ogorčenja


Vandalizem je sprožil ogorčenje med avstrijskimi politiki. »Gre za znamenje radikalizma in v tem primeru tudi neumnosti,« je poudaril koroški deželni glavar Peter Kaiser.

Preberite še: Avstrijski predsednik se je opravičil koroškim Slovencem

Tudi avstrijski predsednik Alexander van der Bellen, ki se je koroškim Slovencem na sobotni slovesnosti tudi v slovenščini opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic, je incident ostro obsodil.

Kritični so tudi predsedniki vseh treh organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. »To so dejanja radikalizma, ki ne bi smel imeti mesta v skupni Koroški in Evropi,« je poudaril predsednik Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik. V svojem in imenu Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) je vandalizem obsodil predsednik te organizacije Valentin Inzko
 

»Primitivna levičarska mazaška sramota«


Vandalizem je obsodil tudi predsednik vlade Janez Janša. Zapisal je: »Primitivna levičarska mazaška sramota, ki škodi izključno koroškim rojakom in ugledu Slovenije v svetu. Posredno pa jo omogoča tudi slovensko tožilstvo, ki v praksi podpira ideološko obarvane grožnje s smrtjo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije