OBLETNICA

Avstrijski predsednik se je opravičil koroškim Slovencem

Slovesnost ob 100. obletnici koroškega plebiscita v Celovcu.
Fotografija: Alexander Van der Bellen. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
Odpri galerijo
Alexander Van der Bellen. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je danes na osrednji slovesnosti v Celovcu ob 100. obletnici koroškega plebiscita koroškim Slovencev tudi v slovenščini opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic. Pred tem je v govoru navedel 8. člen avstrijskega ustavnega zakona, v katerem se Avstrija zavzema za jezikovno in kulturno raznolikost, ki prihaja do izraza v avtohtonih narodnih skupnostih, in to, da je treba skrbeti, varovati in podpirati jezik, kulturo ter obstoj teh narodnih skupnosti, in da Avstrija v preteklosti tega ni vedno spoštovala.

Avstrijski predsednik je še dejal, da je Koroška posebna dežela, ki na poseben način združuje Avstrijo in Slovenijo, v njej pa že več stoletij živijo Korošci slovenskega in nemškega maternega jezika. »Slovenska narodna skupnost je samoumevni del Koroške in Avstrije.« Ob tem je poudaril, da so pred 100 leti tudi številni pripadniki slovenske narodne skupnosti glasovali za »enotnost Koroške in pripadnost Avstriji« ter da bi se brez njih plebiscit končal drugače.
Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in slovenski predsednik Borut Pahor. FOTO: Jože Suhadolnik
Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in slovenski predsednik Borut Pahor. FOTO: Jože Suhadolnik


Van der Bellen je v svojem govoru še poudaril, da so »Korošice in Korošci veliko dosegli in da so zaceljene nekatere odprte rane, Koroška pa je ubrala pot sprave«. Ob tem je pozval k manjšinski politiki, ki bo ustrezala sedanjim razmeram in potrebam.

»Vse naše narodne skupnosti so most do naših sosedov. V dvojezičnih šolah in vrtcih se avstrijski otroci slovenske narodne skupnosti učijo skupaj s svojimi nemško govorečimi vrstniki in otroki iz Slovenije. Učijo se drug od drugega. To me dela samozavestnega. Prek njih Evropa postaja tesneje povezana. Tako si predstavljam našo skupno evropsko prihodnost,« je še dejal avstrijski predsednik, ki je na začetku govora, za katerega je požel dolg aplavz, v slovenščini tudi dejal, da je lepo, da danes skupaj obeležujemo obletnico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije