KADROVSKI CUNAMI

Uroš Brežan stopil pred kamere, prebral izjavo in odšel

Predsednik vlade je v sredo sporočil, da morata dva ministra oditi.
Fotografija: Uroš Brežan FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Uroš Brežan FOTO: Jože Suhadolnik

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je v sredo podal odstopno izjavo. Odstopil je po tem, ko mu je predsednik vlade v preteklih dneh razložil, da je izgubil zaupanje v njegovo delo. Brežan je ob 10.30 stopil pred kamere, prebral svojo izjavo, na vprašanja novinarjev ni odgovarjal.

image_alt
Zdaj uradno: Golob sporočil, zakaj morata oditi ministrica Šinko in minister Brežan

»Predsednik vlade me je v ponedeljek popoldne povabil na razgovor in mi povedal, da se najini poti razhajata. Razumem, da si predsednik vlade želi na tem mestu nekoga, ki bo bolj kompatibilen z njegovimi pogledi, zato sem mu včeraj popoldne poslal odstopno izjavo. To obžalujem, saj bi ravno zdaj v času obnove morali resorji najbolj intenzivno sodelovati. Na tem področju sem z ekipo naredil vse, kar je bilo v danih okoliščinah mogoče. Zadovoljen sem, da smo okrepili ekipo na ministrstvu in direkciji za vode. Zagotovili smo dodaten kader za odpravo posledic poplave,« je dejal minister v odhajanju.

Pravi, da mu je žal, da ne bo več vodil dobre ekipe in da ga skrbi področje urejanja prostora v kontekstu poplavne obnove, saj se ponujata dve rešitvi – dolgoročne rešitve, ki so strokovno utemeljene in družbeno sprejemljive, na drugi stani pa hitre rešitve, ki so všečne in pogosto v korist posamičnim interesom, družbi in prinašajo škodo. »To je lekcija, ki nam jo je dala narava,« je dejal in dodal, da je na odločevalcih velika odgovornost. 

Prevzema Bratuškova

Do izgube zaupanja naj bi prišlo po avgustovski ujmi, ko je bilo treba na ministrstvu marsikaj reorganizirati, a na ministrstvu za naravne vire in prostor to ni steklo dovolj hitro. »Zato je to ministrstvo postalo ozko grlo, ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi iz drugih resorjev,« je v sredo pojasnil Golob.

Začasno naj bi vodenje resorja prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Za čimprejšnjo obnovo bo na terenu več ekip, Golob je prepričan, da bo koordinacija boljša.

Če se je Brežan poslovil sam, pa se od ministrskega stolčka kar tako ne namerava posloviti ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, ki prav tako ne uživa več Golobovega zaupanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije