AKADEMIK IN UPOKOJENI PROFESOR

Umrl veliki slovenski umetnik, prejemnik več nagrad, tudi Prešernove

V 85. letu starosti se je poslovil Emerik Bernard.
Fotografija: Emerik Bernard. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo
Odpri galerijo
Emerik Bernard. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo

V 85. letu starosti je umrl slikar in akademik Emerik Bernard, upokojeni redni profesor za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, poroča MMC RTV. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad, med njimi tudi Prešernovo.

Umetniški prispevek Bernarda k razvoju slovenske umetnosti je po mnenju umetnostnega zgodovinarja Tomaža Brejca mogoče označiti kot doslej najvidnejšo in najuspešnejšo sintezo načel modernizma z likovnimi iznajdbami postmodernizma.

Sprva je ustvarjal v različnih kolažnih in asemblažnih tehnikah. Te slike objekti so bile po kompoziciji in uporabljenih gradivih blizu novemu realizmu.

V začetku 80. let preteklega stoletja pa je kolažno tehniko povezal s poetično ikonizacijo krajinske podobe, vezano na istrski genius loci. Enega vrhov tega obdobja predstavlja monumentalna Materada, ki z asociacijami na roman Fulvia Tomizze sintetizira obdobje istrskih palimpsestov.

Slike iz 90. let odlikuje likovno visoko urbanizirana gradnja, ki spominja na cezannovski premislek o oblikovanju prostora in barvnega nanosa v krajinski podobi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije