V SLOVO

Umrl nekdanji poslanec in znani gospodarstvenik

Franc Avberšek je umrl v 75. letu starosti.
Fotografija: Franc Avberšek. FOTO: Špela Žabkar
Odpri galerijo
Franc Avberšek. FOTO: Špela Žabkar

V 75. letu starosti je umrl gospodarstvenik in politik Franc Avberšek iz Velenja. Med drugim je bil direktor Premogovnika Velenje, poslanec državnega zbora, minister za energetiko, direktor velenjskega ekološkega inštituta Erico in rudnika Žirovski Vrh v zapiranju. Spomin na Avberška bodo počastili z izobešanjem žalne zastave pred občinsko stavbo.

Kot magister rudarstva je deloval na vidnih mestih v energetiki in tudi kot poslanec državnega zbora, izvoljen leta 1992, kjer je bil član komisije za evropske zadeve, odbora za gospodarstvo, odbora za infrastrukturo in okolje, odbora za nadzor proračuna in drugih javnih financ ter odbora za spremljanje uresničevanja Resolucije o izhodiščih zasnove nacionalne varnosti Republike Slovenije, so danes sporočili z velenjske občine.

Maja leta 1992 je postal minister za energetiko, kasneje je v Velenju sedem let vodil omenjeni ekološki inštitut Erico, od leta 2004 do 2008 je bil direktor rudnika Žirovski Vrh v zapiranju. Upokojil se je leta 2008.

Tudi težka nesreča leta 2015, ki ga je kot tetraplegika priklenila na invalidski voziček, mu ni vzela volje do življenja, še naprej je bil aktiven član lokalne skupnosti.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas