EVROPSKE VOLITVE 2019

Turk, Jelinčič, Zver, Joveva, Mlinarjeva, Fajonova ... kakšni dobrodelneži so?

Preverite, katerim dobrodelnim organizacijam bi kandidati za evropske poslance namenili denar.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Pred vrati so evropske volitve, ki se jih bomo v Sloveniji lahko udeležili to nedeljo, 26. maja. Nosilce list političnih strank smo vprašali, kateri dobrodelni organizaciji bi namenili denar, če bi se za tovrstno dobrodelnost sploh odločili.

Njihove odgovore objavljamo v celoti. Kdo vas je najbolj prepričal?

Irena Joveva (LMŠ)
: Stranka sodeluje z Zvezo prijateljev mladine. Tudi naša kandidatka, ki je tekmovala na dobrodelnem Milijonarju, je zbrani izkupiček namenila Humanitarni zvezi VID, Kranj. Obe navedeni organizaciji v središče svojega delovanja postavljata mladino oziroma otroke. Podpiramo organizacije, ki si prizadevajo dvigniti kakovost življenja otrok, mladostnikov in družin ter s tem zagotavljati uresničevanje njihovih interesov in potreb.

Angelika Mlinar (Sab): Dobrodelne organizacije velikokrat dopolnjujejo vlogo države – to seveda ni prav, je pa pohvalno. Vsaka dobrodelna organizacija, ki zares dela za boljše življenje ljudi, je zato vredna podpore. V mojem dosedanjem življenju in delu sem veliko energije posvetila zagotovitvi enakopravnosti žensk v družbi. Na tem področju je napredek očiten, a ženske še nismo povsem enakopravne, in kar je huje, z Orbanom, s Salvinijem in z drugimi skrajnimi desničarji se ponovno krepijo pritiski na enakopravnost med spoloma – seveda v škodo žensk. Znova imamo tudi tendence za omejitev pravice do splava. To je nedopustno. Zato bi, če bi se že odločila za podporo kateri od dobrodelnih organizacij oziroma društev, podprla tisto, ki se ukvarja s promocijo enakopravnosti med spoloma in za krepitev vloge žensk v družbi.

Tanja Fajon (SD): Rdeči križ, ker zaobjema najširšo množico preventivnih aktivnosti, pomoči in podpore tistim, ki jo potrebujejo.

Žiga Turk (NSi): Največkrat denar namenim Karitasu, ki pomaga ljudem v stiski.

Violeta Tomić (Levica): Podpiram Borisa Krabonjo in delovanje mariborskega dobrodelnega društva UPornik z razlogom, saj ima odprta vrata za vse, ki potrebujejo pomoč. Pomagam tudi društvu Animal angels, ki nudi pomoč in oskrbo brezdomnim, bolnim, zlorabljenim in zanemarjenim živalim.

Milan Zver (SDS, SLS): Težko omenim eno samo organizacijo, saj sem v preteklosti doniral za mnoge raznovrstne namene ter redno dajal štipendijo, botrstvo, šolnino, socialno pomoč in drugo. V prihodnje nameravam donirati tudi organizacijam, ki vlagajo v raziskave in razvoj zdravil za demenco, vključno z vplivi, ki jih imajo na kognitivne sposobnosti mentalne vaje, kot je, na primer, ukvarjanje s šahom.

Igor Šoltes (Desus): Redno namenjam sredstva različnim organizacijam, ki imajo za poslanstvo pomagati živim bitjem v stiski. To pomeni ljudem in živalim. Sledim načelu, kar zmoreš, moraš, zato pomagam, kolikor lahko, je pa to, komu in kdaj, moja zasebna odločitev, ki je ne želim deliti z javnostjo, saj menim, da je ena od odgovornosti ljudi, ki delujemo na javnih funkcijah, tudi to, da smo dobrodelni, vendar mimo medijev in pozornosti javnosti.

Zmago Jelinčič (SNS): V dobrodelne namene se v Sloveniji lahko podari zgolj raznim organizacijam LGBT, zato pa bi na mednarodni ravni podaril denar organizaciji za zaščito Eskimov in aboridžinov.

Odgovora stranke SMC nismo prejeli.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije