ZA KAJ JIH BOSTE PORABILI?

Prvi boni že unovčeni, Počivalšek napovedal dodatno pomoč turizmu (VIDEO)

Postopek unovčitve bonov bo podoben unovčitvi lanskih turističnih bonov.
Fotografija: Zdravko Počivalšek. FOTO Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek. FOTO Jure Eržen, Delo

Prebivalcem Slovenije so od danes na voljo novi boni, ki jih je mogoče do konca leta uporabiti v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi. Polnoletnim državljanom pripada 100 evrov, mladoletnim pa 50 evrov bonov. Državljani lahko bon unovčijo v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledali si bodo lahko razstave, obiskali zabaviščne parke in smučarske centre.

Več podrobnosti sta minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Fursa Ivan Simič predstavila na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.



Skupno so boni vredni 192,2 milijona evrov in so del novega interventnega zakona, težkega 243,5 milijona evrov. Z njimi želijo izboljšati gospodarski položaj na področju potrošnje v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi. Za širitev dejavnosti, v katerih je močno unovčiti bon, se je vlada po ministrovih besedah odločila zaradi posledic, ki sta jih na dejavnost, povezani s turizmom, pustili minula jesen in zima. Pri tem so zasledovali logiko in odločanje med tem, ali nekomu dati denar za to, da ne dela, ali pa ga dati vsem prebivalcem. Odločili so se za drugo, ker po Počivalškovih pojasnilih verjamejo, da bodo imeli novi boni multiplikativne učinke.

»Turizmu smo pomagali s številnimi ukrepi, namenili smo eno milijardo sredstev, kar je ena tretjina vseh ukrepov za pomoč v pandemiji, znotraj tega tudi gostinstvu. Naredili smo nov korak, igrali na karto multiplikativosti in jih razširili na druga področja. Pripravljamo pa še dodaten ukrep za turizem, mimo interventnega zakona, za enkratno pomoč za tri najbolj prizadete: to so mestni hoteli, receptivne agencije, tiste, ki pripeljejo goste, in industrijo srečanj,« je napovedal Počivalšek, ki se že veseli, da bo lahko svoje bone unovčil tudi sam, lani jih namreč ni. Hkrati je znova tudi pozval k cepljenju in odgovornemu ravnanju glede pandemije.

Simič je povedal, da je bil prvi bon rezerviran že sinoči, nekaj po polnoči, danes zjutraj pa tudi že prvi bon unovčen. Sicer pa je vrednost bonov od danes evidentirana kot dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave RS (Furs) eDavki. Posamezniki lahko svoje stanje bona spremljajo v mobilni aplikaciji eDavki.

image_alt
Zdaj je jasno: boni na vaših računih, a kratek rok za unovčenje


Postopek unovčitve bonov bo zelo podoben unovčitvi lanskih turističnih bonov. Stranka bo ob naročilu storitve izpolnila obrazec in ponudniku predala osebni dokument, ponudnik bo ustrezno vrednost bona rezerviral v Fursovem sistemu. Ko bo storitev izkoriščena, bo vrednost računa unovčena z bona, Furs pa jo bo povrnil ponudniku.

Simič je dejal, da težav ne pričakujejo, o pomisleki, kako smiselni so za unovčenje v gostinskih obratih (dolg postopek registracije za minimalne zneske) pa je povedal: »Vsakdo se bo odločil, kaj bo naredil. Postopek je takšen, te podatke je treba pridobiti. Verjamem, da se bodo gostinci že znašli, da bodo morda prodajali kakšne pakete. Morda se bona res ne splača porabiti za kavico, jim je pa dana možnost, da to pomoč izkoristijo.« Iz Fursa so sicer sporočili tudi, da je mogoče nove bone tudi omejiti z minimalnim zneskom.



Bone bodo tisti državljani, ki lanskih še niso porabili, lahko tudi kombinirali pri istem ponudniku, seveda za namen, za katerega so bili boni izdani. Skupno so boni sicer vredni 192,2 milijona evrov. Državljani sicer še niso v celoti izkoristili starih oz. turističnih bonov, katerih skupna vrednost je 365,8 milijona evrov. Po ministrovih besedah je bilo do danes rezerviranih ali unovčenih 53 odstotkov oz. za 153,6 milijona evrov.



image_alt
Že od jutri z novimi boni. Se bodo gostinci sploh odločali zanje?



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije