ODLOK

Trgovci na prodajne police vračajo nogavice in spodnjice

Veste, kakšne spremembe so začele veljati z današnjim dnem?
Fotografija: Trgovine, ki pretežno prodajajo živila, lahko znova umestijo v prodajo nogavice in perilo. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Trgovine, ki pretežno prodajajo živila, lahko znova umestijo v prodajo nogavice in perilo. FOTO: Leon Vidic, Delo

Z današnjim dnem bodo lahko prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, znova ponujale tudi nogavice in spodnje perilo. Tako je v sredo odločila vlada in hkrati določila, da se zaradi slabše epidemiološke slik v Obalno-kraški in Zasavski regiji znova zapirajo nenujne trgovine ter kulturne ustanove.

Vlada je na zadnji seji podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Izjemoma so lahko odprte: živilske prodajalne, lekarne, bencinski servisi, geodetske in dimnikarske storitve, tržnice s hrano, frizerski saloni in čistilnice. V živilskih prodajalnah in drogerijah pa lahko na prodajne police znova umestijo spodnje perilo in nogavice. 

image_alt
Marko Juhant: Še žal nam bo, ko bo korone konec


V statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko (Osrednjeslovenska, Podravska, Gorenjska, Koroška, Primorsko-notranjska, Pomurska in Savinjska) lahko obratujejo tudi premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

V teh epidemiološko boljših regijah lahko delujejo žičniške naprave ter smučišča, a pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče ali da mu negativni test na okužbo s koronavirusom predloži sam uporabnik.

image_alt
Prvošolka na robu solz: Je danes res zadnji dan?


S seznama z ugodnejšo sliko sta izpadli Obalno-kraška in Zasavska regija. To pomeni, da se v teh dveh regijah po štirih dneh znova zapirajo številne storitve. Zaradi slabše epidemiološke slike se znova zapirajo vrata šol, učenci in učitelji pa se vračajo na šolanje na daljavo, a s to spremembo, da se bodo lahko otroci, katerih starši delajo v kritični infrastrukturi, vseeno šolali v šolskih klopeh. 

V veljavo danes stopa tudi odlok o omejitvah in načinu izvajanja, ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil. Novost je, da bodo v zadnjem času prepovedana vozniška usposabljanja zdaj mogoča ob predložitvi negativnega testa tako izvajalcev kot uporabnikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije